Ideja za brz i lagan ručak: Pečeno povrće i hummus od mrkve

by | 9 svibnja, 2020

Što kažete na jedan ukusni, hranjivi ručak? Nakon što je s nama podijelio svoj hit gulaš od gljiva, Matei s bloga Plant-based Full of Taste ovog nam je puta pripremio recept za pečeno povrće i hummus od mrkve.

Osim što ovo jelo može poslužiti kao dobar međuobrok, definitivno može zamijeniti i ručak ili večeru, osobito onih dana kad nam je brzina glavni kriterij.

Sastojci (za 3 osobe):

• 300 g slanutka
• 500 g mrkve
• 500 g batata
• 500 g cvjetače
• 250 g kupusa
• začini: sol, papar, chilli, crvena paprika, kurkuma, aceto balsamico, ružmarin
• tahini pasta
• limunov sok

Priprema:
1. Slanutak namočite najmanje 3-4 sata prije pečenja. Batat i mrkvu očistite i narežite na tanke kriške. Cvjetaču narežite na kriške ili samo natrgajte na veće komade.

2. Slanutak stavite kuhati u vodu 30 minuta dok ne omekša. Nakon što je omekšao, odvojite dio slanutka (oko 100 g) i malo vode od kuhanja koju ćete koristiti za hummus.

3. Batat, mrkvu i cvjetaču začinite u zdjeli sa solju, paprom, chillijem, crvenom paprikom, maslinovim uljem i ružmarinom. Posložite u protvan te stavite peći u pećnicu 30 minuta na 200 °C, te još 10 minuta pecite na 220 °C.

4. Nakon što je povrće pečeno, odvojite dio mrkve (oko 100 g) te u sjeckalici pomiješajte kuhani slanutak, pečenu mrkvu, maslinovo ulje, tahini pastu i limunov sok kako biste napravili hummus.

5. Kupus naribajte i začinite solju, paprom, maslinovim uljem i acetom balsamicom te poslužite uz ovo jelo.

Foto: Plant-based full of taste

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/u-kuhinji-s-mateijem-s-bloga-plant-based-full-of-taste

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/matei-s-bloga-plant-based-full-of-taste-je-s-nama-podijelio-famozi-recept-za-gulas-od-gljiva

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/5-domacih-instagram-profila-na-kojima-pronalazimo-inspiraciju-za-pripremu-biljnih-jela