Zvijezda serije “Schitt’s Creek” glasno o stigmi mentalnog zdravlja i pilula

Annie Murphy proslavila se ulogom Alexis Rose, a sada progovara o svome mentalnome zdravlju i hormonima

by | 9 listopada, 2021
Annie Murphy

Poput Alexis Rose, lika iz “Schitt’s Creeka” koji joj je donio slavu i kipić Emmy prošle godine, Murphy je vrlo iskrena i pričljiva. Neovisno o tome pitate li je o angažmina u novim projektima ili o osobnom iskustvu, glumica će jednakim intenzitetom pričati s vama kao da vas godinama poznaje.

Ova 34-godišnja glumica bila je otvorena knjiga u brojnim intervjuima, iskreno raspravljajući o svojim iskustvima s kontrolom rađanja, terapijom i antidepresivima, a tako je učinila i prošloga tjedna za Hello Giggles. Stalni ležerni razgovori, kaže ona u intervjuu, ono su što je potrebno da se zastarjela stigma izbaci.

“Ženski reproduktivni sustav jedna je od najosnovnijih stvari ikad”, ističe Murphy. “To postoji oduvijek, a činjenica da su ljudi još uvijek zastrašeni izgovoriti riječ “vagina”. Ali mislim da što više razgovaramo o tome, to više shvaćamo da imamo toliko zajedničkih iskustava i da nismo sami u svemu – i to jača snagu. ”

Jedan od tih iskustava je i onaj s kontrolom rađanja, o kojem se malo govori javno. “Počela sam uzimati kontracepcijske pilule sa 16 godina”, otkriva Murphy. “Nisam to preispitivala, nisam pričala o tome, samo sam to uzela jer to je ono što mi je liječnik dao i svi drugi su to radili. Na kraju sam počela imati jako intenzivne promjene raspoloženja i osjećala sam se kao da to nisam ja. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da je to vjerojatno bilo zbog hormonske kontracepcije na kojoj sam bila.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annie Murphy (@annefrances)

Kao i kontracepcija, mentalno zdravlje je dugo bilo tabu tema razgovora do posljednjih godina. Srećom, trenutačno smo svjedoci vala transparentnosti o mentalnom zdravlju, a slavne osobe poput Murphy iskreno govore o vlastitim borbama. Primjer: Neposredno nakon što je dobila svoju prvu glavnu ulogu nakon “Schitt’s Creeka” kao Allison u ovoj, jednako hvaljenoj seriji “Kevin Can F ** k Himself”, glumica kaže kako je smatrala da je to postignuće bila “užasna pogreška” zbog njezine dobrobiti u to vrijeme.

“Kad sam dobila ulogu, nije mi bilo baš najbolje na odjelu za mentalno zdravlje”, otkriva Murphy. “Uspjela sam dobiti odluku, rekli su mi da moram u Bostonu biti već sljedeći tjedan, no na to sam rekla: ‘Ne mogu to učiniti. Nisam u poziciji svaki se dan pojavljivati na poslu s osmijehom na licu.’ A onda je pandemija zahvatila četiri dana kasnije.”

Murphy kaže da je na “vrlo sebičan način” bila zahvalna na tome što je imala vremena za malo mentalnog “proljetnog čišćenja” – to jest, uzimajući antidepresive i odlazeći na terapiju. “Nisam željela trebati antidepresive”, priznaje. “Ali ne bih ih mogla više preporučiti. To ne znači da morate biti na njima zauvijek, ali doista su mi pomogli da prođem kroz vrlo težak dio svog života.”

Nastavlja da joj je okolina bila velika podrška. “Bilo je jako ohrabrujuće za prijatelje da mi ležerno kažu: ‘Vrijeme je da uzmeš lijekove protiv anksioznosti, jer za sve ostalo već uzimaš tablete.'”