ZNATE LI U PRAVO VRIJEME posoliti hranu?

by | 29 lipnja, 2019

Kuhanje može predstavljati pravu znanost, posebno onima koji ne znaju baratati začinima, a sol je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Kako bismo pomoću soli dali sve prednosti nekom jelu, treba znati u kojem trenutku je trebamo dodati.

Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi i važan je individualan pristup prilikom začinjavanja. Neke namirnice sole se tijekom kuhanja, a neke tek kad su kuhane, kako piše Zdravlje.avaz.ba.

Sol je osnovna komponenta svakog obroka. Ublažava sastojke, poboljšava okus, reducira vrijeme kuhanja…

Postoje oprečna mišljenja o tome kada se sol dodaje prilikom kuhanja graha. Neki je dodaju odmah na početku kuhanja, a neki tvrde da se time usporava termički proces pa grah, osim što mu je potrebno duže da se skuha, može biti i tvrd. Neki kuhari tvrde da sol može i usporiti i ubrzati kuhanje. No, većina će reći da sol dodaje tek na kraju, kad grah u vodi omekša.

U tjesteninu sol uvijek dodajte na početku, odnosno u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški škrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija vodu kako bi omekšala. Tijekom kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija sol s vodom, a rezultat je bolji okus.

Ako tjesteninu naknadno solite, neće imati jednako dobar okus. U lonac dodajte jednu žlicu soli jer će tjestenina od toga upiti tek malu količinu i bit će ukusna.

Poput tjestenine, i rižu solimo na početku kuhanja kako bi apsorbirala slanu vodu. Razlika je u tome to što je za rižu potrebna manja količina soli. Uz to, riža tijekom kuhanja postaje ljepljiva, pa ako sol dodamo nakon što je kuhana, neravnomjerno će se zalijepiti za nju te će svaki zalogaj imati drukčiji okus.

Sol izvlači tekućinu iz hrane, a kad je dodate povrću, omekša ga. Stoga, ako želite da luk prilikom pirjanja poprimi tamnu, zlatnu boju te da ima karameliziranu koricu, dodajte sol na kraju pirjanja. Tako ćete ga začiniti, a neće postati gnjecav. A ako želite mekši luk, posolite ga na početku kuhanja, odmah nakon što ga stavite na ulje. Tako ćete spriječiti da potamni i ostat će mekan.

Pirjane gljive bit će najukusnije ako ih obrađujete na dovoljno visokoj temperaturi s točno određenom količinom ulja koja je potrebna te malo soli na kraju kuhanja. Gljive su bogate vodom pa će, ako ih posolite na početku, prerano otpustiti sokove, smežurat će se i postati gumene. Zato ih uvijek solite na kraju.

Meso trebate uvijek soliti prije početka pečenja. Za vrijeme prženja na štednjaku, roštilju ili pečenja u pećnici, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve okuse. Ako ga posolimo prije pečenja i dodamo mu ostale začine, puno bolje će ih upiti i bit će ukusnije.

Svježi krumpir upija sol više nego bilo koja druga namirnica pa majstori u kuhinji savjetuju da ga ubacite u jelo koje ste presolili kako bi izvukao višak soli. Prilikom kuhanja krumpira pola količine predviđene soli dodajte odmah u vodu, kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio dodajte nakon što je krumpir kuhan.

Ipak, budite oprezni kad solite hranu. Višak soli utječe na povišeni krvni tlak i na bolesti srca i krvnih žila, šteti bubrezima i želucu, utječe na pojavu osteoporoze, slabi funkcije mozga. Sol povećava i šanse za Alzheimerovu bolest.

Foto: Unsplash

IZVOR: N1.HR