Znate li što vam sve crpi energiju?

by | 3 lipnja, 2012

 U svakodnevnom životu mnogo je faktora koji crpe našu energiju. Međutim, osim onih dobro poznatih, energiju nam crpe i oni skriveni "kradljivci". Kako biste se što bolje mogli zaštititi, otkrivamo vam nevidljive čimbenike kojih biste se trebali paziti.

Telefoniranje. Osobe koje veći dio dana provode telefonirajući gube mnogo tjelesne tekućine jer mnogo pričaju. Njihov umor uzrokovan je dehidratacijom koja dovodi do zgrušavanja krvi i smanjanjenja dovoda kisika u stanice čitavog organizma. Stoga, ako tijekom radnog vremena mnogo telefonirate, potrudite se piti dovoljno vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Zračenje električnih aparata. Pozitivni ioni koje emitiraju električni uređaji uzrokuju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim. Da biste popravili raspoloženje i povećali energiju, stručnjaci preporučuju koristiti ionizator koji povećava koncentraciju negativnih iona u zraku.

Rad za računalom. Dugo sjedite za računalom, ali vam se svejedno nikako ne spava? Glavni razlog za to jest taj što svjetlost monitora usporava lučenje melatonina, hormona sna. Ukoliko želite spavati bolje i probudite se odmorni, izbjegavajte rad za računalom neposredno pred spavanje.

Planiranje. Osobe koje planiraju sve što trebaju učiniti tijekom dana, tjedna, mjeseca, osjećaju se umornijim od osoba koje nemaju tu naviku. Istraživači sa Sveučilišta Tilburg u Nizozemskoj otkrili su da su osobe koje unaprijed planiraju često umornije jer osjećaju pritisak zbog previše obveza.

Tagovi: