ZNATE LI PREPOZNATI kada trebate zapravo (započeti) uzimati vitaminske dodatke?

by | 4 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Istraživanja pokazuju da jednoj od 10 osoba nedostaje neki nutrijent, ali prije nego što posumnjate da ste i vi među njima i odmah skočite na uzimanje suplemenata, trebali biste napraviti dvije stvari. Prvo, početi se pravilno i raznovrsno hraniti, i drugo, razgovarati o tome s liječnikom.

Ovdje vam donosimo simptome koji bi mogli ukazivati na nedostatak određenih vitamina i minerala u vašem tijelu i kako biste ih mogli nadoknaditi prehranom.

LOMLJIVA KOSA I NOKTI
Možda vam nedostaje: BIOTIN (naziva se još i vitamin H)

Gdje ga ima: U cjelovitim žitaricama, jajima, mlijeku, orašastim plodovima, piletini i ribi.

Kako se očituje manjak: Ako se pojave upale, ljuskanje ili iritacije na koži, te primjećujete da vam kosa postaje rjeđa i tanja, a nokti krhki, razlog bi mogao biti nedostatak biotina.

VAŠA PROBAVA SE PROMIJENILA
Možda vam nedostaje: NIACIN (Vitamin B3)

Gdje ga ima:  U mesu, ribi, jajima, orasima, zelenom povrću i cjelovitim žitaricama.

Kako se očituje manjak: Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati ozbiljne poremećaje, koji se u početku očituju kao promjene na koži, a zatim u pogoršanju probave praćenom mučninama, proljevom i povraćanjem.

LAKO VAM NASTAJU MODRICE
Možda vam nedostaje: VITAMIN C

Gdje ga ima: U citrusnom voću, paprici, kelju, kupusu i šumskom voću.

Kako se očituje manjak: Vitamin C je važan zbog toga što sudjeluje u zaštiti naših stanica od štete koja nastaje zbog zagađenja, pušenja i UV zračenja. Pomaže u tome da naš imunitet radi dobro, a kad ga nema dovoljno u organizmu, prvo se počne očitovati u modricama koje lako nastaju, i crvenim ili ljubičastim mrljama kojima ne znate uzrok. To je znak da su vaše krvne žile oslabjele.

IMATE CRVENE OČI
Možda vam nedostaje: RIBOFLAVIN (Vitamin B2)

Gdje ga ima: U mlijeku, mesu, jajima, orasima, ribi i lisnatom zelenom povrću.

Kako se očituje manjak: Kada nedostaje vitamina B2, to se često i vidi, prije svega u očima koje su crvene. Nedostatak ovog vitamina najčešće pogađa ljude koji idu na ekstremne dijete i koji su premršavi. Ovaj vitamin nam treba pomoći u razgradnji ugljikohidrata, proteina i masnoća.

STALNO STE UMORNI
Možda vam nedostaje: KALCIJ

Gdje ga ima: U mliječnim proizvodima, bademima, povrću i slanutku.

Kako se očituje manjak: Ako ga nemate dovoljno, vaše kosti će početi propadati, zbog čega nećete imati dovoljno energije.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: GRAZIA