Znate li koliko vode s limunom je zapravo zdravo popiti?

by | 26 srpnja, 2020

Voda s limunom puno je zdravija opcija od ostalih aromatiziranih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka.

Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodat ćete i nekoliko vitamina te hranjivih sastojaka.

Evo što biste trebali znati o zdravstvenim prednostima uživanja u vodi s limunom, ali i koliko često biste je trebali piti.

Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 posto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 posto od preporučene dnevne doze za žene, prema Office of Dietary Supplements.

Vitamin C nas održava zdravima na sljedeće načine:

Pomaže vašem tijelu da ozdravi. Naše tijelo treba vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini dio vezivnog tkiva, koji nam je potreban za zarastanje rana.

Podržava vaš imunološki sustav. Vitamin C može vam pomoći smanjiti jačinu simptoma prehlade i boriti se protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

Poboljšava apsorpciju željeza. Željezo je neophodno kako bi stanice u vašem tijelu živjele i rasle.

“Često preporučujem vodu s limunom uz obroke kako bi ona potaknula apsorpciju željeza, posebno za sportaše i pojedince koji imaju anemiju”, kaže nutricionistkinja Amy Stephens.

No koje su točno zdravstvene prednosti ispijanja vode s limunom?

1. Može vam pomoći u gubitku kilograma

Budući da je voda s limunom aromatična i ima malo kalorija, izvrsna je zamjena za manje zdrava pića poput gaziranih napitaka, ledenih čajeva i sokova – koji često sadrže dodani šećer. Ako pijete vodu s limunom umjesto ovih slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju.

Na primjer, studija iz 2012. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition utvrdila je da je za odrasle osobe s prekomjernom težinom ili pretilom težinom zamjena visokokaloričnih pića vodom ili niskokaloričnim pićima rezultirala prosječnim gubitkom težine od 2 % do 2,5 % nakon šest mjeseci.

Međutim, nije znanstveno dokazano može li vam voda s limunom, u odnosu na običnu vodu, više pomoći u gubitku kilograma.

2. Može vam pomoći u sprječavanju razvoja bubrežnih kamenaca

Limunska kiselina također može pomoći u sprječavanju razvoja bubrežnih kamenaca. Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju vezanjem na kalcij u vašoj mokraći.

Prema studiji iz 2014., koju je objavila Medicinska škola Sveučilišta Case Western Reserve, potvrđeno je da konzumiranje ekvivalenta četiri limuna dnevno pomiješano s dvije litre vode “značajno povećava razinu citrata u urinu”. Te više razine citrata mogu spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca ili zaustaviti njegovo stvaranje te smanjiti bolove. Zapravo, National Kidney Foundation preporučuje miješanje soka limuna s vodom kao jedan od načina sprječavanja bubrežnih kamenaca.

3. Osvježava dah

Limunska kiselina u vodi s limunom može ubiti i bakterije koje uzrokuju loš zadah.

Međutim, previše limunske kiseline može pogoršati dah te potaknuti poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD). Naime, GERD može uzrokovati pojavu želučane kiseline, što rezultira lošim zadahom.

Koliko limunske vode treba piti?

Stephens preporučuje korištenje soka od dva do tri limuna (oko četiri do šest žlica) tijekom dana te ispijanje jedne ili dvije čaše vode s limunom uz obroke i jedne čaše između obroka.

Ali nemojte nužno dodavati limun svakoj čaši vode koju pijete. Limunov sok vrlo je kiseo, pa ako popijete previše vode s limunom, može doći do negativnih nuspojava, kako ističe Insider.

Na primjer, limunska kiselina može erodirati zubnu caklinu i oštetiti zube, kako upozorava American Dental Association. Zato Stephens savjetuje da pijete vodu s limunom kroz slamku, tako će ona imati manje dodira s vašim zubima.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Julia Zolotova from Pexels