ZNATE LI KOLIKO JE ZDRAVO stajati na toaletu bez posljedica? Zapitajte se malo

by | 15 lipnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako je s vašim probavnim sustavom sve u redu, na WC-u nećete sjediti duže od 15 minuta, ističu gastroenterolozi. Naime, obavljanje velike nužde ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta, a provodite li na WC-u više vremena od toga, to može upućivati na neke zdravstvene probleme.

Ako vam odlazak na veliku nuždu redovito traje duže od 10 minuta, to može biti znak nekih poremećaja u tijelu. Moguće je da se radi samo o stresu koji može usporiti rad crijeva. Naravno, sjedite li predugo na toaletu, to može značiti i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana (idealno je dnevno unijeti 38 grama vlakana). Pročitajte i šest pravila za probavu laganu poput leptirića.

Što je stolica tvrđa i suša, to će teže proći kroz crijeva. Posavjetujte se s liječnikom i o uzimanju magnezija koji opušta crijeva te tako pospješuje stolicu. Za brzinsko “otčepljivanje” stolice pomoći će i šalica kave. Doznajte i zašto nas kava tjera na toalet.

Prejako tiskanje i preveliko napinjanje također mogu izazvati probleme sa zdravljem, odnosno potaknuti razvoj hemoroida, oteklina koje nastaju zbog pucanja krvnih žila, a simptomi su krvarenje, natečenost i bolnost anusa.

Također, dok obavljate veliku nuždu, trebali biste odložiti mobitel i novine. Naime, fokusiranje na druge stvari može vas omesti u obavljanju nužde. Veliku nuždu dodatno može otežati odgađanje odlaska na toalet.

Tagovi: