Koliko je šećer zapravo opasan za mozak?

by | 18 kolovoza, 2019

Ako se ovih dana pripremate za ispit ili neki važan javni nastup, izbjegavajte bezalkoholne gazirane napitke. Istraživanja pokazuju da, nakon samo šest tjedana redovitog konzumiranja ovakvih sokića, u našem mozgu može nastati nepovratna šteta.

Stručnjaci su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu fruktoze usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja. Međutim, dobre vijesti su te da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans.

“Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na to kako razmišljamo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje gubiti sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu”, tvrdi profesor Fernando Gomez Pinilja.

Odavno se zna da fruktoza dovodi do dijabetesa, debljine i masne jetre, ali ovo je prvi put da se istraživao utjecaj ovih šećera na mozak.

Foto: Unsplash