Evo koliko je sati potrebno tek rođenim bebama za zdravi san

by | 10 siječnja, 2020

U prvom tjednu života novorođenčad spava 16 do 17 sati dnevno, kako objašnjava Dhanya Puram Limaye, liječnica primarne njege u Domu zdravlja Erie Family u SAD-u i dodaje da, naravno, postoje određena odstupanja te neke bebe mogu spavati više, a druge manje.

Međutim, ono u što roditelji mogu biti sigurni je to da niti jedno novorođenče neće odspavati cijelu noć u komadu. Kaže da će se buditi svakih sat vremena do tri sata kako bi jelo.

Tijekom razvoja u maternici dijete je u konstantnom mraku te nema osjećaj za noć i dan odmah nakon rođenja. Umjesto toga, spavanje i buđenje prilagođava osjećaju gladi.

“Za novorođenčad je hranjenje izuzetno naporno pa zato toliko spavaju nakon svakog obroka, moraju se odmoriti i oporaviti”, izjavila je američka pedijatrica Hanjan Harbhajan i dodala da u prvih nekoliko tjedana života djeca spavaju više nego što su budna.

“Tek rođene bebe imaju kraće cikluse spavanja i puno vremena provode u REM fazi”, napomenula je.

Kako sazrijevaju i rastu, model spavanja se mijenja. Počinju spavati u sve duljim ciklusima kroz noć i potrebno im je manje sna tijekom dana.

Prosječne navike spavanja po starosti bebe

  • S mjesec dana – u tom periodu bebe spavaju oko 15,5 sati dnevno, podjednako podijeljeno tijekom noći i dana.
  • S dva mjeseca – bebama je u tom periodu potreban jednak broj sati spavanja kao prvi mjesec, ali počinju razlikovati noć i dan.
  • S četiri mjeseca – u ovoj dobi bebe spavaju 14 do 15 sati, od čega se 10 do 12 sati odnosi na noć. Bude se jednom ili dvaput tijekom noći zbog hranjenja.
  • Sa šest mjeseci – u tom periodu spavaju 13 do 14 sati, najčešće 10 sati tijekom noći i tri do četiri sata danju.

Zašto bebama treba toliko sna?

“Novorođenčad treba više sna nego djeca, tinejdžeri i odrasli kako bi se podržao njihov brzi mentalni i fizički razvoj”, objašnjava pedijatrica Harbhajan i dodaje da bebe proizvode milijarde neurona u mozgu, što će do kraja odrastanja rezultirati sa približno do 100 trilijuna neuronskih veza.

U studiji iz 2017. godine, objavljenoj u časopisu “Nature and Science of Sleep”, pronađena je ključna povezanost između spavanja tijekom dojenja te kognitivnog razvoja i fizičkog rasta.

Brinete li se spava li vaše dijete dovoljno?

Ako se brinete spava li vaše dijete dovoljno ili ne, jer ipak su to mali pojedinci i vrijeme provedeno u spavanju može varirati od bebe do bebe, obratite pažnju na neke stvari. Pedijatrica napominje kako je važno obratiti pažnju kako beba izgleda kada se probudi. Ako je mirna i djeluje zadovoljno, to pokazuje da se dovoljno naspavala, a to je izuzetno važno.

“Bolest ili promjene u rutini mogu uzrokovati da bebe spavaju više ili manje nego što je to normalno. Razlog za zabrinutost postoji ako vaša beba daje prioritet spavanju ispred jela i ne budi se zbog hranjenja. Ako vaša beba ne dobiva na težini ili ima poteškoće s hranjenjem, svakako dogovorite pregled kod pedijatra”, kaže Harbhajan, a prenosi Insider.

IZVOR: 24SATA.HR