Znate li koje stvari nikako i nikada ne smijete staviti na ruke?

by | 30 lipnja, 2020

Briga o rukama počinje sapunom i vodom, ali tu definitivno nije kraj dobre njege ruku. Dermatolozi su otkrili koje stvari nikada ne bi stavili na svoje ruke, i to s vrlo dobrim razlogom.

Antibakterijski sapun

“Kad nisam na poslu, izbjegavam sredstva za dezinfekciju ruku koja sadrže triklozan jer postoji rizik od povećanja rasta bakterija otpornih na više lijekova – takozvanih superbubica. Triklozan također može izazvati značajnu iritaciju kože i suhoću kod mnogih (uključujući mene). Što koristim umjesto toga? Cetafilni sapun”, kaže Michelle Henry, dermatologinja iz Centra za lasersku i kožnu kirurgiju New Yorka.

Manikura u kozmetičkim salonima

“Izbjegavam lakiranje noktiju. Djelomično je razlog to što često susrećem osipe izazvane lakom za nokte”, ističe Laurel Geraghty.

Gumene rukavice

“Nosila sam rukavice od lateksa tijekom godina radeći istraživanja, a sada ih izbjegavam jer je lateks veliki alergen. Iako nikad nisam razvila alergiju na lateks, ona je češća kod ljudi koji su redovito nosili takve rukavice. Rukavice ne nosim ni dok perem suđe – postoje mnoge alternative”, smatra Delphine Lee.

Sunčeva svjetlosti i UV lampe za nokte

“UV svjetlo koje dolazi od sunca ili lampi za nokte uzrokuje kumulativno oštećenje DNK kože i može dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože. Ako želite usporediti razliku između unutarnjeg i vanjskog starenja na vašoj koži, samo usporedite kožu na vašim grudima i licu. Koža je iste dobi – razlikuje se samo u količini izlaganja suncu. Dakle, za optimalno zdravlje kože nosim kremu za sunčanje širokog spektra SPF 30+ 365 dana u godini”, kaže Fayne Frey.

Kreme za ruke s vazelinom

“Ne koristim kreme za ruke s vazelinom jer su previše masne. Umjesto toga odaberem nešto s glicerinom – to je super hidratantno, ali nije masno, tako da možete odmah nastaviti raditi rukama”, savjetuje Debra Jaliman.

Lanolin

“Izbjegavam kreme za ruke s lanolinom koji se dobiva iz ulja ovčje vune. Povezan je s alergijskim kontaktnim dermatitisom kod 2,3 posto ljudi, uključujući i mene; ruke me peckaju i ostavlja kožu crvenom i nadraženom, posebno kada je suha i ispucala, a kožna barijera ugrožena”, objašnjava Tsippora Shainhouse.

Gel nokti

“Trajni lak, kao i postupak njegovog uklanjanja, isušuje i oštećuje ploču nokta, što dovodi do stanjivanja, slabljenja, cijepanja i loma noktiju. Njegovo korištenje s vremena na vrijeme je sigurno, ali stavljanje novih gelova svaka dva tjedna nije idealno za vaše nokte. Iako ostavljaju sliku savršenih noktiju i do dva tjedna, vašim noktima ne čine nikakvu uslugu”, kaže Tsippora Shainhouse.

Deterdžent za pranje posuđa

“Jaki deterdženti i sapuni – poput onih za pranje posuđa – izvuku dragocjene lipide kože te oštećuju kožnu barijeru”, smatra Cynthia Bailey.

Tradicionalno dezinfekcijsko sredstvo

“Nastojim izbjeći tradicionalni dezinficijens za ruke jer je to uglavnom alkohol i može jako isušiti kožu. Umjesto toga radije perem ruke hidratantnim sapunom ili koristim sredstvo za čišćenje ruku koje ima hidratantnu podlogu”, kaže Susan Bard za The Healthy.

izvor: index.hr