Znate li koje je povrće super za sprječavanje umora, a koji začini djeluju isto kao i kava?

by | 14 ožujka, 2020

Druženje s prijateljima “briše” stres, opušta i usrećuje, no namirnice poput jaja, šparoga ili soka od borovnice također mogu poboljšati dan, pokazala su istraživanja.

Hrana bogata proteinima tako će pomoći da se ujutro razbudite i pripremite um za nove zadatke. Jaja, jogurt ili crveno meso neki su od bogatih izvora bjelančevina. Također je bitno doručkovati jer ćete poboljšati raspoloženje i biti otporniji na stres, a preskakanje vodi osjećaju tjeskobe i umora.

Ljuta ili opora hrana poput chilija, đumbira ili češnjaka uzbudit će vaša osjetila i stimulirati vas poput kave. Antocijani iz borovnice, zaslužni za njezinu prepoznatljivu boju, blokiraju enzime koji se povezuju s depresijom i tjeskobom, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Regensburgu. Osim soka te vrijedne bobice, i hrana bogata folatima poput zelene salate, šparoga, repe ili graha isto pomaže u rastjerivanju tuge.

Kanadski psihijatri ustanovili su da je 50 posto oboljelih od depresije također patilo od nedostatka folata u organizmu. Hrana bogata folatima preporučuje se i slabokrvnim ljudima jer će im pomoći riješiti se kroničnog umora.

Ugljikohidrati iz cjelovitog brašna poput integralnoga kruha, riže i krumpira pomoći će u opuštanju i rješavanju stresa, a da biste povećali razinu energije u tijelu, najbolja je zelena lisnata hrana bogata magnezijem poput špinata, blitve, kupusa, kelja i sl. Takva hrana najviše hranjivih tvari sačuva kad se kratko kuha. Špinat je bogat i željezom pa se preporučuje anemičnim osobama.

Čokolada smiruje, ali samo ako se pravilno tempira

Red tamne čokolade idealna je “tableta za smirenje”, no zbog mliječnih kiselina i šećera ne preporučuje se jesti više. Što se rjeđe jede, to je njezino djelovanje jače.

Vitamin D iz ribe čini vas sretnima

Vitamin D povećava razine serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter zaslužan za osjećaj sreće.

Zbog skrivenog šećera “divljaju” osjećaji

Jako slatka hrana i bezalkoholna pića izazivaju velike i nagle pomake u razini šećera u krvi te mogu biti krivci za razdražljivost i umor. Prevelika količina šećera može se naći čak i u nekim kupovnim umacima te ledenim čajevima.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR