Koje se opasnosti kriju iza redovite depilacije bikini zone?

by | 24 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako volite stiliziranje svoje donje frizure, morate ipak biti svjesni određenih rizika…
Bez obzira na to radi li se o brijanju ili o depilaciji, mnogi stručnjaci smatraju da svaki oblik uklanjanja stidnih dlačica može biti opasan po zdravlje žene. Naime, na ovaj način dolazi do iritacije kože, koja je u ovom dijelu tijela već osjetljiva, pa je povišen rizik za nastanak infekcija i prenošenje spolnih bolesti.

Jer ipak, dlačice nisu na našim tijelima bez ikakve namjene. Malo je poznato da one štite kožu od ozljeda, bakterija, trenja i infekcija, osobito u ljetnim mjesecima, kada intimno područje prekrivaju shortsevi i kupaći kostimi. Međutim, kada tijekom ljeta uklonite dlačice, koža ostaje nezaštićena jer se, uz to što više nema dlaka, na koži javljaju sitni otvori, pa ne čudi učestalost upala i infekcija u ovo doba godine.

Vodič za depilaciju bikini zone

Infekcije se prepoznaju zahvaljujući sljedećim simptomima:

– pojavljuju se mjehurići slični perlicama, koji se mogu proširiti, čak i do trbuha ili bokova
– folikulitis
– bradavice
– urastanje dlačica
– ožiljci
– ciste

Kako je pokazalo istraživanje američke liječnice Emily Gibson, koja nerijetko putem medija ukazuje na opasnost depilacije po zdravlje žena, iritacija kože nakon depilacije u kombinaciji s toplinom i vlažnošću intimnog područja čine ovaj dio tijela plodnim tlom za stvaranje infekcija.

“Pubične dlake imaju svoju svrhu, sprječavaju abraziju kože i ozljede. Njihovo uklanjanje iritira kožu i izaziva njezinu upalu, ostavljajući rane koje nisu vidljive golim okom”, smatra dr. Emily Gibson.

Izbjegnite pogreške pri depilaciji bikini zone

Ako „gusta šuma“ ipak nije vaša stvar, potrudite se poduzeti sve mjere predostrožnosti kako biste smanjili rizik od infekcija – depilirajte se samo u provjerenim salonima koji koriste specijalan vosak za intimno područje (za jednokratnu uporabu), nosite isključivo pamučno donje rublje nakon depilacije, preskočite seks izravno nakon uklanjanja dlačica kao bi koža dobila priliku oporaviti se.