Mali vodič za odabir najboljeg dezodoransa

by | 17 travnja, 2020

Sjećate li se srednje škole i ulazaka u svlačionicu nakon sata tjelesne i zdravstvene kulture? Vjerojatno još pamtite miris stotinu različitih dezodoransa pomiješan sa znojem.

Srećom, kako starimo, miris nam je sazrio i radije biramo vrste koje ne mirišu poput voćnjaka i ne sadrže šljokice u sebi. Ipak, još uvijek se možda pitate koju vrstu dezodoransa odabrati – u spreju ili roll-on?

Naturopatkinja Saimaa Miller zato je za portal Body&Soul odgovorila na sva pitanja, od toga koji je higijenski bolji do toga koji je zdraviji.

Kako dezodorans neutralizira miris?

Pri bilo kakvom tjelesnom naporu ili većim temperaturama, znojimo se. Znoj sadrži visok postotak proteina i lipida te zbog toga može rezultirati neugodnim mirisom. Kao što samo ime sugerira, dezodoransi mogu neutralizirati tjelesni miris. Izravno djeluju na bakterije na koži za razliku od antiperspiranata koji zaustavljaju znojenje.

Koje su prednosti i nedostaci sprejeva?

Prednosti: jednostavna primjena, brzo se suše

Nedostaci: mogu sadržavati grube kemikalije

Koje su prednosti i nedostaci roll-ona?

Prednosti: imaju hidratantno djelovanje jer sadrže dosta vode

Nedostaci: dulje se suše, mogu stvoriti ljepljiv osjećaj na koži

Koji su glavni sastojci dezodoransa u spreju?

Aluminij-klorhidrat

Aluminij-klorhidrat najčešći je sastojak komercijalnih dezodoransa u spreju. Spojevi na bazi aluminija reagiraju s elektrolitima u znoju i tvore čep u kanalu znojne žlijezde, čime se postiže učinak antiperspiranta.

No, upravo na aluminij treba obratiti posebnu pozornost. On može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik i, prema studijama, povezuje se s rakom dojke i Alzheimerovom bolesti.

Propilen glikol

Propilen glikol je tvar koja se koristi za stvaranje meke i glatke konzistencije. Riječ je o jeftinom sastojku s višestrukom funkcijom. Uklanja se iz tijela u roku od nekoliko sati zbog čega se ne nakuplja u organizmu. Međutim, postoje izvješća o njegovoj potencijalnoj toksičnosti u kojima se povezuje s rakom, reproduktivnim komplikacijama, poremećajima u razvoju, endokrinim komplikacijama, alergijskim reakcijama itd.

Ftalati

Oni su odgovorni za gladak i svilenkast osjećaj na koži nakon primjene, ali su povezani s nekoliko zdravstvenih problema i poznati su kancerogen. Mogu uzrokovati neplodnost, smanjen broj spermatozoida, rak, oštećenje jetre, bubrega i pluća, endometriozu, astmu i alergije.

Što je s prirodnim dezodoransima?

Prirodni dezodoransi trenutno su najzdraviji mogući izbor jer neutraliziraju miris znoja, a ne djeluju kao antiperspirant.

S obzirom na to da se dezodorans koristi svakodnevno, najbolje je posezati za prirodnim rješenjima koja nisu agresivna za našu kožu i koriste sastojke na bazi biljaka.

Zaključak

Jasno je što je najzdravije, a za što ćete se odlučiti, ovisi o vašim preferencijama. U svakom slučaju, ako vam je dezodorans u spreju najdraži, pokušajte kupovati one vrste koje nemaju navedene sastojke koji bi vam mogli uzrokovati zdravstvene probleme.

IZVOR: INDEX.HR