Znate li kada temperatura zbilja može postati problem?

by | 28 kolovoza, 2020

Liječniku se treba javiti kod povišene temperature koja ne prolazi, ili se i drugi simptomi pogoršavaju, pri čemu je važno obaviti kvalitetnu epidemiološku analizu, kako kaže dr. Milan Čudić.

Početkom jeseni mnogi najavljuju drugi val korona virusa, a za to treba dobro pripremiti imunitet kako bi se organizam mogao lakše boriti s virusima.

“Imunitet je prirodni obrambeni sustav organizma koji ga štiti od virusa i bakterija, pa tako i bolesti koje oni izazivaju. Snaga imuniteta jednim je dijelom nasljedna od roditelja, što smatramo primarnim imunitetom. No sekundarni imunitet većim dijelom je građen na životnim navikama, o čemu treba voditi računa cijelu godinu, ne samo u sezoni prehlade i gripe”, rekla je dr. i fitoaromaterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.

Kad smo u pojačanom stresu, ili kad zrakom haraju virusi, imunitet možemo dodatno ojačati korištenjem biljnih pripravaka, dodataka prehrani u obliku vitamina i mineral, ili stavljanjem naglaska na pojedine namirnice koje su njima bogate.

Zato treba pojačati unos voća koje sadrži vitamin C jer je on snažan antioksidans i vrlo koristan za imunitet. Uz agrume, dobar izvor je i raznovrsno voće i povrće i kiseli kupus.

“Možete se “naoružati” i biljnim čajevima i tinkturama koje potiču imunitet. Posebno su korisne metvica, matičnjak i majčina dušica. Možete ih uzimati kao čajeve, koje je dobro piti često u jesenskim i zimskim mjesecima “, kaže Krajina Pokupec. “Bildanje” imuniteta može pomoći da se organizam tijekom novog vala korone, kojeg mnogi najavljuju, lakše bori s virusom. Prema simptomima sličan je gripi pa će osnaživanje imuniteta pomoći organizmu i da se bori s tom bolešću, ali i prehladom. Kako su simptomi slični, liječnici tvrde da se i liječenje, zasad, ne razlikuje.

“Većina virusnih bolesti koje “napadaju” dišne putove ima svoj tijek i specifične simptome, no kod gripe i infekcije korona virusom glavni simptomi i moguće komplikacije umnogome su slični, pa se ni postupak liječnika obiteljske medicine prema liječenju ne razlikuje značajno”, kaže dr. Milan Čudić, liječnik obiteljske medicine iz Omiša.

Liječniku se ne treba javljati prvih dan ili dva, dok sami pokušavate spustiti temperaturu, osim ako ne morate zatražiti bolovanje. Važno je ostati kod kuće, što više se odmarati i uzimati lijekove za snižavanje temperature te jesti laganu hranu i voditi računa da organizam ostane hidriran, odnosno piti puno tekućine. Svakako smanjite kontakte i sa ukućanima, kako ih ne biste zarazili, kako savjetuje dr. Čudić.

Ako visoka temperatura ne prolazi u roku od dva do tri dana te ako se drugi simptomi pogoršavaju, tada se svakako treba javiti liječniku. No nemojte odlaziti u ordinaciju bez najave jer na taj način povećavate rizik za druge ljude. Dogovorite svoj dolazak telefonom te dođite u točno dogovoreno vrijeme kako bi liječnik mogao osigurati da bude što manje kontakta među pacijentima u čekaonici.

“Ako postoji povišena temperatura, obiteljski liječnik tada obavezno mora odraditi epidemiološku analizu kako bi procijenio mogućnost rizika od infekcije korona virusom. Izuzetno je važno da pacijent u tom procesu surađuje s liječnikom i bude što otvoreniji. U sklopu analize, porazgovarat ćemo o tome jeste li u zadnje vrijeme putovali izvan zemlje, posebno u zemlje u kojima postoji visoka incidencija virusa, kao što je sada u nama susjednim zemljama”, ističe dr. Čudić.

Također, liječniku treba reći ako ste bili u kontaktu s osobama koje su nedavno doputovale iz drugih zemalja, odnosno ako ste nedavno bili na većim skupovima u zatvorenom prostoru, poput svadbe na kojoj je bilo više ljudi. Svakako treba prijaviti i ako znate da je netko među ljudima s kojima ste bili u kontaktu zaražen korona virusom, ili se na to sumnja, kako dodaje.

Čak i ako su svi odgovori negativni, zaraza koronavirusom ne može biti potpuno isključena, pa će vas liječnik uputiti na kućno liječenje, uz potrebne lijekove i preporuku da provodite mjere zaštite u kontaktu s ukućanima. Dakle, osobama koje žive s takvim pacijentom preporučuje se provođenje mjera zaštite: Od nošenja maske i rukavica u bliskom kontaktu, do čestog pranja ruku.

“U tom slučaju, pacijent će dobiti mobitel liječnika, koji mu je na raspolaganju 24 sata, uz dogovor da nas redovno izvještava o svome stanju. U većini slučajeva može se očekivati da nakon dva do tri dana ipak nastupi poboljšanje, pa daljnje mjere neće biti potrebne, osim mirovanja i praćenja stanja. Ako se, pak, simptomi počnu pogoršavati, liječnik će procijeniti je li potrebno uputiti pacijenta na laboratorijske pretrage, opet uz najavu i mjere opreza, ili će – ovisno o tome o kojim je simptomima riječ – prepisati antibiotike kako bi se zaustavilo daljnje pogoršanje simptoma’, kaže dr. Čudić.

Dodaje kako se to inače ne radi često bez dodatnih pretraga, no ponekad liječnik može procijeniti da je to potrebno, primjerice da se zaustavi upala sinusa, ili komplikacije na plućima.

Također, u slučaju pogoršanja simptoma, obiteljski liječnik može procijeniti da pacijenta treba uputiti na testiranje na korona virus, u posebnu ambulantu, gdje se također treba najaviti i voditi računa o mjerama zaštite drugih pacijenata.

Istodobno, u slučaju da se infekcija koronom potvrdi, u proces će biti uključeni i epidemiolozi na vašem području, kojima opet trebate pružiti sve potrebne informacije da bi probali procijeniti gdje ste i kako “pokupili” virus te povezati ljude s kojima ste kontaktirali i obavijestiti ih o potrebi samoizolacije.

Kad se obavezno trebate javiti liječniku

Kod svih respiratornih bolesti obavezno se javite liječniku:
–    ako temperatura iznad 40 stupnjeva traje dulje od tri dana
–    ako imate bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu
–    ako se javi bol i iscjedak u sinusima ili uhu
–    kod promjene svijesti
–    ako se jave konvulzije, grčevi
–    ako se javi kašalj s iskašljajem
–    kad se javi skraćivanje daha
–    ako se javi bol u prsištu
–    ako se jave poremećaji mokrenja
–   u slučaju povraćanja ili proljeva koji ne prestaju
–  u slučaju da postoji realan razlog za sumnju na infekciju koronavirusom.

Recepti za jačanje imuniteta

(pripremila Ksenija Krajina Pokupec)

Čaj “Tri M”

Žličicu osušene majčine dušice prelijte šalicom kipuće vode (oko 2,5 dl) pa nakon 10 minuta procijedite i zasladite bagremovim medom. Pijte jednu do tri šalice dnevno, prije obroka. Dvije žličice lista matičnjaka prelijte s 2,5 dl vruće vode i ostavite pokriveno u posudi desetak minuta. Procijedite i popijte prije spavanja. Žličicu lišća suhe metvice prelijte šalicom kipuće vode i procijedite nakon pet minuta.

Čaj je odličan prirodni tonik za jačanje cijelog organizma zimi. U kombinaciji s kamilicom ili majčinom dušicom te matičnjakom pomoći će kod bolova u želucu, mučnine i povraćanja.

Tinktura

Na imunitet pozitivno utječu i listići imele, cvjetovi nevena, cvjetovi bazge i listovi masline. Namočite ih u 70-postotnom alkoholu 15 do 20 dana, pa procijedite. Pijte po 50 do 100 kapi razmućenih u čaši vode.

IZVOR 24SATA.HR