Poljubac ima mnoge pozitivne učinke na ljudski organizam, a vjeruje se da kod žena može izazvati i orgazam

by | 8 travnja, 2020

Muškarci koji poljube partnericu prije odlaska na posao su produktivniji, pokazuju neka istraživanja, dok neke žene čak mogu doživjeti orgazam dok se ljube. Također, parovi koji se često ljube imaju puno kvalitetniju vezu.

Znanost koja proučava ljubljenje zove se filematologija, a prosječno ljudi tijekom života provedu 20.000 minuta u ljubljenju. Dvije trećine ljudi naginje glavu na desno dok se ljube.

Posebno dobar je strastveni francuski poljubac – odlično djeluje na naše tijelo, uklanja stres, opušta, podiže samopouzdanje i čak ima učinak kao vježbanje. Takav poljubac u trajanju od jedne minute troši 29 kalorija – što bi u pola sata bilo čak 780 kalorija. Za usporedbu, to je količina kalorija koju pojedete u jednoj i pol čokoladi (150 grama) ili u konkretnom obroku.

Osim što troši puno kalorija, tijekom francuskog poljupca u tijelu se aktivira 30-ak mišića, a kod poljupca zatvorenih usta tek dva. Također, dok se ljubite vaše tijelo izlučuje mnoštvo hormona i neurotransmitera – oni popravljaju raspoloženje (npr. adrenalin, serotonin i dopamin). Kod ljubljenja srce kuca ubrzano i tijelo se pojačano puni kisikom.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR