ZNATE LI DA SU TREŠNJE čak 10 puta jače od aspirina?

by | 4 srpnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače djelovanje od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Istraživanja su pokazala da, osim što mogu ublažiti bolove, trešnje mogu utjecati i na zdravlje kostiju i na sprječavanje srčanih bolesti i raka.

Zaštita srca
Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprječavanju srčanih bolesti.

Prevencija raka
U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i sprječava daljnje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova
Spojevi koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo posebno vrijedi protiv bolova izazvanih gihtom i artritisom.

Bubrežni kamenac
Od peteljki trešnje može se napraviti čaj koji potiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji organizam stvara kamenčiće u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru uzavrele vode i kuhajte dvije minute. Ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procijedite i pijte u gutljajima tijekom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom kemijskog elementa bor, što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem, koji također sadrže, izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Vitalnost i skidanje kilograma
Trešnje su idealna namirnica ako želite povratiti energiju i dobru liniju. Čak se preporučuju i onima koji žele prestati pušiti. Svaki put kad se javi želja za cigaretom, pojedite šaku trešanja. One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže puno minerala, posebno kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopće nemaju masnoća.