Znate li da je genetika glavni uzrok shizofrenije?

by | 25 prosinca, 2019

Znanstvenici su uspjeli identificirati više od 100 genetskih varijacija povezanih s visokim rizikom obolijevanja od shizofrenije, čime se otvara put prema boljem liječenju.

Međunarodni konzorcij genetičara ispitao je 150.000 osoba, od kojih 37.000 oboljelih od te psihičke bolesti.

Znanstvenici su uspjeli otkriti 128 neovisnih promjena na genima u 108 regija ljudskog genoma, od kojih 83 mogu stvoriti predispoziciju za obolijevanje od shizofrenije.

Većina tih promjena odnosi se na gene uključene u prijenos informacija između neurona (neurotransmitera) kao i u osnovne funkcije pamćenja i učenja.

Shizofrenija, koja se obično javlja u mladosti, pogađa više od 24 milijuna ljudi diljem svijeta. Bolest se manifestira akutnim epizodama psihoze, koji mogu uključivati halucinacije, i kronične simptome kao što su intelektualni i emotivni poremećaji.

Iako mnogi lijekovi mogu pomoći, oni liječe simptome psihoze, ali malo utječu na poremećene kognitivne funkcije pacijenta.

Stručnjaci u istraživanju navode da postoji povezanost gena imuniteta i rizika od shizofrenije, što dodatno pojačava hipotezu o vezi između disfunkcije imunološkog sustava i te bolesti.

“Ti novi rezultati mogu potaknuti nalaženje novih oblika terapije protiv shizofrenije“, rekao je autor istraživanja Michael O’Donavan sa Sveučilišta Cardiff.

Istraživanje potvrđuje da je genetika jedan od glavnih uzroka bolesti”, navode vodeći autori istraživanja u kojem je sudjelovalo 300 znanstvenika iz 35 država.

Foto: Unsplash