Znate li da je cigareta štetna i nakon što je ugasite u pepeljari?

by | 19 veljače, 2020

Znanstvenici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili su da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego što se to mislilo zbog šokantne razine nikotina koja se u zraku stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena.

Naime, svaki opušak cigarete, kako tvrde znanstvenici, emitira gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina kemikalija emitira u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne razine nikotina prisutne i tjedan dana nakon što je cigareta ugašena.

Ova su otkrića uznemirila i Australce, pa je njihovo Vijeće za rak Queenslanda stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorjelih cigareta.

“U Queenslandu nastojimo na što više javnih površina zabraniti pušenje, pogotovo zato što neki nisu svjesni koliko na zdravlje djeluje pasivno pušenje”, rekao je izvršni direktor Queensland Vijeća za rak Chris McMillan za Daily Mail.

“Možda mislite da ste djecu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emitiraju štetne kemikalije”, poručio je McMillan.

Znanstvenici su također otkrili da su opušci štetniji kad je vrijeme toplije.

“To znači da ako tjedan dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i dvostruko veća”, rekao je voditelj istraživanja Dustin Poppendieck.

IZVOR: 24SATA.HR