Znanstveno objašnjenje: Zašto su muškarci vjerni?

by | 3 prosinca, 2013

Ključnu ulogu u vjernosti ima hormon oksitocin, zbog kojeg se muškarcu njegova partnerica u odnosu na druge žene čini atraktivnijom, zaključci su istraživanja provedenog na Sveučilištu u Bonnu u Njemačkoj.

Istraživači su okupili 40 heteroseksualnih muškaraca koji su živjeli s partnericom i redovito im davali sprej za nos koji sadrži oksitocin. Promatrali su utjecaj hormona na njih i i rezultate objavili u stručnom časopisu “Proceedings”.

Monogamija je raširena među ljudima i to je ono što nas razlikuje od ostatka sisavaca, a istraživači kažu da je znanstvenicima već duže vrijeme enigma zašto je to tako. Otkrili su da muškarci s visokim postotkom oksitocina u mozgu svoju partnericu u usporedbi s drugim ženama doživljavaju kao privlačniju i poželjniju. To znači da je spomenuti hormon možda zaslužan za vjernost i monogamiju.

“Hormon ljubavi” se također aktivira, pri pogledu na partnericu upali se centar u mozgu za nagradu. Ali, pri pogledu na kolegicu ili poznanicu te reakcije nema.

Ovaj biološki mehanizam djeluje slično kao droga, kažu znanstvenici i dodaju da je to razlog zašto se partneri tako često dodiruju. Na taj način se održava visoka razina oksitocina kojim se učvršćuje veza.

Dakle, sljedeći put kad vam partner kaže da ste mu najljepša na svijetu, vjerujte mu!

Izvor: ordinacija.hr