Postoji nekoliko razloga zašto svima omiljeni romantični filmovi nisu zdravi za vezu

by | 24 veljače, 2020

SCENA u kojoj se Ryan Gosling i Rachel McAdams u filmu Bilježnica ljube na kiši je legendarna, piše Bright Side. Ona je vjerojatno upravo ono što većina parova zamišlja kako veza treba izgledati. Međutim, stručnjaci  za veze kažu da ljubavna priča između Allie (McAdams) i Noe (Gosling) zapravo nije dobar primjer kako bi normalan ljubavni par trebao izgledati. Evo i zašto.

Prikazuje nerealnu sliku

Stručnjaci vide vezu između Allie i Noe kao nerealnu. Noah njoj piše pisma svakog dana i gradi joj kuću iz snova, čini za nju sve što je u njegovoj moći, a oni se, zapravo, jedva poznaju. To postavlja previsoka očekivanja ljudi u pogledu toga kakav bi idealan partner trebao biti.

Zatim, nakon što se godinama nisu vidjeli, Noah i Allie se ponovo spajaju i provode ostatak svojih života zajedno. Ali sve što zapravo vidimo je njihova zanesenost i strast, a to, jednostavno, nije dovoljno za održati vezu toliko dugo.

“Savršeni” muškarac, zapravo, nije savršen

Neki smatraju da je Noah nevjerojatno romantičan, dok drugi smatraju da njegovo ponašanje i njegovi postupci pokazuju prilično nepoštovanje prema Allie. On ne prihvaća “ne” kao odgovor  i čak prijeti da će se ubiti ako ona ne ode na spoj s njim. Također, to što je nagovara ležati s njim nasred ceste je veoma opasno, ali je prikazano kao nešto zabavno i avanturističko.

Njihova romantična veza je, zapravo, toksična

U filmu je rečeno da se Noah i Allie konstantno svađaju i nikada se ne slažu oko ničega. Tijekom tih svađa, oni vrište i gađaju jedno drugo. Ovo je pokazatelj nasilne i toksične veze, ali oni su je pokušali normalizirati rekavši da su Noah i Allie, jednostavno, ludi jedno za drugim i da su te svađe normalne.

Slični filmovi koje stručnjaci smatraju lošim

Stručnjaci za veze su filmove Prljavi ples, Ja u ljubav vjerujem, Briljantin i Jastog uvrstili na listu romantičnih filmova koje ne biste trebali gledati. Na primjer, oni kažu da Prljavi ples prikazuje vezu u kojoj bi žena trebala biti ovisna o muškarcu i čekati da je on spasi, umjesto da se sama suoči s problemima.

Briljantin također prikazuje ženu koja se mora promijeniti prema želji muškarca, kako bi mu se svidjela. Stručnjaci smatraju da ni ovo nije dobar primjer prave ljubavi i kažu da, ako se ljubav temelji samo na izgledu, neće potrajati.

Što stručnjaci predlažu gledati

Među filmovima koji se stručnjacima sviđaju su: Annie Hall, La La Land, Dnevnik Bridget Jones, pa čak i Zvjezdani Ratovi: Epizoda III Osveta Sitha. Oni kažu da je u ovim filmovima ljubav prikazana mnogo realističnije i manje je glorificirana. Prikazane su sve teškoće koje podrazumijeva veza, uključujući napore koje činimo kako bi ona uspjela i kakva treba biti komunikacija s partnerom.

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: