Bombardirani smo idejom da je stenjanje povezano s orgazmom, no to baš i nije istina

by | 28 svibnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U filmovima će žena koja je na vrhuncu najčešće zabaciti glavu unatrag i stenjati, a kad se približi orgazmu počet će glasno stenjati. No ima li to stenjanje uvijek veze s tim koliko je seks dobar? Prema istraživanju o seksualnom ponašanju koje je proveo tim znanstvenika sa Sveučilišta Lancashire – nema.

Naime, autori tog istraživanja došli su do zaključka da je kopulatorna vokalizacija, tj. glasno stenjanje, zapravo glasanje koje žene uglavnom upotrebljavaju da više uzbude partnera i potaknu mu orgazam, što potvrđuje i većina istraživanja na tu temu.

U njemu su znanstvenici žene u dobi od 18 do 48 godina pitali detalje o njihovom glasanju tijekom seksualnog odnosa. Otkrili su kako većina žena za vrijeme seksa proizvodi zvukove, no ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, njih 66 priznalo je da stenju kako bi ubrzale partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini zato da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

“Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tijekom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišoj razini prije i simultano s orgazmom muškarca”, zaključili su znanstvenici. Osim toga, dodaju da žene ubacuju glasanje kako bi smanjile “dosadu” u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

“Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardirani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom”, rekla je znanstvenica Kristen Mark sa Sveučilišta Indiana i objasnila:

“Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako. Zato bi trebale “koristiti” stenjanje i glasne uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kad želite prikriti ono što nije da on prije završi.”

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, primjerice, ženke majmuna babuna imaju velik broj kopulacijskih glasanja.

To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici. Ženke makaki majmuna također proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a vokalizacija tijekom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu.

“Žene se uči da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu”, kaže Mark, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, a ne samo muški.

IZVOR: 24SATA.HR