Znamo kamo za 1. maj: sada besplatno posjetite ovaj nacionalni park!

by | 28 travnja, 2023
nacionalni park krka

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Nacionalnom parku Krka ima dugu tradiciju.

Zato je ove godine ulazak u Park besplatan za sve individualne posjetitelje, dok se ulaznice za agencijske posjetitelje i ostale usluge naplaćuju prema važećem cjeniku. Točno u podne posjetitelji će moći uživati u tradicionalnom obroku graha koji priređuje Šibensko-kninska županija.

Međunarodni praznik rada dan je kad se s posebnim poštovanjem prisjećamo onih ljudi koji su podigli svoj glas za pravo čovjeka na dostojanstven rad. Vođeni njihovim poletom, optimistično vjerujemo u budućnost i život ispunjen plodovima vlastita rada za sve ljude – kako ističu iz NP Krka.

Nacionalni park Krka pridružuje se europskoj akciji “Rastemo zajedno” u sklopu koje je postavljen cilj da se do 2030. na Starom kontinentu posadi tri milijarde dodatnih stabala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jay Charvet (@jay.charvet)

Trebamo drveće. Ponekad i drveće treba nas. Budućnost je u našim rukama. I to doslovno jer će Nacionalni park Krka na Praznik rada na Skradinskom buku podijeliti tisuću sadnica planike (Arbutus unedo L.) i lovora (Laurus nobilis L.), koje če posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama.

Akcijom “Rastemo zajedno” dajemo svoj mali doprinos europskoj inicijativi sadnje tri milijarde dodatnih stabala do 2030. u okviru pošumljavanja EU-a i borbe protiv klimatskih promjena.

Osim što je dobro za klimu, sadnja stabala pomaže i poboljšanju kvalitete zraka, pročišćavanju voda, bioraznolikosti, smanjenju temperature i zaklonu od sunca. Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Tri milijarde stabala, koja će pokrivati dva milijuna hektara, moglo bi ukloniti do četiri milijuna tona CO2 iz atmosfere već do 2030., a čak 15 milijuna tona do 2050.

Zar to nije dovoljan razlog zašto posjetiti NP Krka, ili još bolje – posaditi svoje drvo?

Foto: Instagram, naslovna: @dioneverbeek