Znamo gdje se ove godine nalazi najbolji božićni sajam u Europi!

by | 1 prosinca, 2022
advent u budimpešti

Prema European Best Destination, najposjećenijoj turističkoj web-stranici u Europi, koja surađuje s više od 300 turističkih organizacija, Budimpešta je već odnijela titulu najbolje božićne destinacije u Europi u 2022. godini. Glavni razlog zbog kojeg je ovo priznanje pripalo upravo Budimpešti jest božićni sajam, koji ove godine traje sve do 1. siječnja 2023.

Budimpešta je omiljena destinacija za naše turiste, a posebno čarobna postaje ususret Novoj godini, kad se cijeli grad pretvara u zimsku bajku te gotovo da nema hrvatske agencije koja ne nudi aranžmane za popularni advent.

Slogan ovogodišnjeg božićnog sajma glasi: “U ljubavi i sigurnosti” te se tim sloganom otvara božićno slavlje ispred Bazilike Svetog Stjepana. U pitanju je najpopularniji budimpeštanski božićni sajam, gdje više od 100 poduzetnika i gastronomskih ponuđača u tradicionalnim kućicama nudi popularna mađarska jela, ukrase i rukotvorine, kao i brojne originalne poklone.

Drugi božićni sajam smješten je također u centru Budimpešte, na Trgu Vörösmarty. Cijela Budimpešta gotovo je dva mjeseca obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenih kestena, štrudle od maka, i sve što vam je potrebno jest šalica popularnog kuhanog vina da se zagrijete. Vrhunac večeri je light show, koji se svaki dan projicira na pročelju Bazilike Svetog Stjepana. Cijeli grad ove će godine biti okićen s više od 100 000 lampica, a organizatori očekuju velik broj turista zahvaljujući bogatom pratećem programu koji obuhvaća brojne koncerte i predstave na otvorenom.

Brojna klizališta diljem Budimpešte također će biti otvorena. Najpoznatije je klizalište ono u Városligetu, smješteno u podnožju velikog baroknog dvorca Vajdahunyad, najvećeg u Europi. Klizanje pod zvijezdama nezaboravno je iskustvo koje možete upotpuniti šetnjom kroz dvorac.
Duh Božića zasigurno će upotpuniti “Orašar”, koji se u Budimpešti izvodi u nedavno renoviranoj Operi. Kako Budimpešta leži na više od 1500 termalnih izvora, najbolji način za pobjeći od zime je taj da se ugrijete u bazenima Gellért, Széchenyi ili Rudas termi.

Naslovna fotografija: #visithungary