Znakovi uz koje ćete lako prepoznati narcisoidnu osobu

Narcisoidnost je psihički poremećaj. Znate li prepoznati imate li uz sebe ovakvu osobu?

by | 2 srpnja, 2021
narcisoidnost, narcisoidna osoba, poremećaj, psihički poremećaj, znakovi narcisoidnosti

Narcisoidnost je psihički poremećaj ličnosti u kojem osobe imaju pretjeranu potrebu za divljenjem sebi, uvijek žude za potvrđivanjem i hvaljenjem svojih osobnosti i vrijednosti i misle da su bolji od drugih. Ovo su osobe koje sebe “uzdižu” iznad drugih, osjećaju se važnije i posebnije od drugih. Kod nekih ovi simptomi jedva dolaze do izražaja, dok kod drugih uvelike dominiraju i utječu u značajnoj mjeri na kvalitetu života i društveni život.

Dakle, narcisoidna osoba će imati veliku potrebu za divljenjem, uvijek će forsirati svoje mišljenje jer zapravo i stvarno misli da je uvijek u pravu i bolja od drugih. Ovaj poremećaj češće zahvaća muškarce nego žene, a simptomi počinju već u ranoj odrasloj dobi.

Što je uzrok? Stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko ovog odgovora, ali veliku ulogu igra odgoj, genetika, odnosi s partnerom, osobnost i temperament. Takve osobe važno je jako dobro poznati i biti s njima blizak kako bi se u potpunosti moglo zaključiti da imaju ovakvu vrstu poremećaja. Također, važno je znati kako se postaviti prema njima na pravi način. Zanimljivo je da sve veći broj slučajeva dolazi zbog utjecaja društvenih mreža, a takve osobe će biti izrazito osjetljive na bilo kakvu vrstu neuspjeha i kritiku, što može dovesti i do socijalnog povlačenja, depresivnog raspoloženja i poremećaja.

Pročitajte: Prepoznajte manipulativne osobe i naučite se zaštititi od njih 

Kad govorimo o grandioznom ili otvorenom narcisizmu, ove osobe prepoznat ćete po njihovom visokom samopoštovanju. Uvijek imaju naviku manipulirati drugim osobama i upravljati njima, a neke informacije o sebi koje ih stavljaju u negativan položaj pokušat će sakriti ili potisnuti. Ponekad imaju i prave osobine vođa, čak do te mjere da su spremni iskorištavati druge kako bi oni mogli napredovali.
Da bi se zaštitili od toga da ih drugi povrijede, nastojat će što više izgraditi svoje samopoštovanje – to jest biti što ljepši, uvjerljiviji i uspješniji.

Postoje i osobe s ovom vrstom poremećaja koje su samozatajne, nedostaje im empatije, uvijek su arogantne, a istovremeno se žale na ponašanje drugih te druge iskorištavaju.

Prema Cleveland Clinic liječenje narcisoidnosti je dugotrajan proces koji zahtijeva dugotrajno savjetovanje kroz koje možete steći bolji uvid u svoje probleme i potaknuti promjene. Psihoterapeut, ovisno o stanju pacijenta, može preporučiti i lijekove za liječenje simptoma poput anksioznosti i depresije, ali i one za smanjenje promjena raspoloženja koji su česti kod ovakvih osoba.
Danas, osim savjetovanja, postoji brojni priručnici i knjige za rješavanje ovog “problema”, ali i ono što će vam pomoći kako da se nosite s problemom ako kraj sebe imate narcisoidnu osobu.

Pronašli smo odlične podcaste koje vodi Linda Martinez-Lewi, dr. sc., klinička stručnjakinja za osobnost, psihoterapeutkinja. Kroz podcaste nudi detaljnu analizu i daje savjete svoje knjige “Recovering and Healing After the Narcissist and Freeing Yourself from the Narcissist in Your Life”. 

FOTO: KoolShooters/Pexels