Znakovi koji upućuju na to da ste previše ovisni o partneru

by | 27 kolovoza, 2020

Prirodno je i normalno da odmicanjem vremena partneri postanu najbolji prijatelji koji se u potpunosti mogu osloniti jedno na drugo.

No, iako je podrška od strane partnera jedna od bitnijih stavki u vezi, to ne znači da osobe koje su u vezi ne trebaju biti samostalne. Mnoštvo je dokaza da osobe koje nisu samostalne i koje u sebi ne pronalaze oslonac ne mogu biti dobri partneri. U slučaju prevelike ovisnosti, ljubavna se veza pretvara u toksični odnos kojeg mnogi nisu svjesni. Ovo su neki od znakova koji upućuju na to da ste previše ovisni o partneru.

Ne viđate se s prijateljima

Počeci veze gotovo uvijek znače udaljavanje od prijatelja. To je posve normalno jer se tek upoznajete. No to se nikako ne bi trebalo odužiti, niti biste zbog veze trebali postati osoba koja zapostavlja svoje prijatelje, obitelj i općenito život izvan veze.

Zapostavili ste hobije i ništa ne činite samostalno

Ako zbog partnera zapostavljate stvari koje vas usrećuju i aktivnosti koje ste nekada radili samostalno, znak je da ste u nezdravom odnosu. Svaki bi partner trebao imati vrijeme za sebe te raditi stvari samo za vlastito zadovoljstvo i sreću.

Za sve tražite odobrenje

Dogovor i kompromis veliki su i bitni dijelovi veze. Posve je normalno dogovarati se s partnerom oko bitnih poteza i planova za budućnost. No ako partnera tražite odobrenje za sitnice poput izlaska ili odlaska na kavu s prijateljima, morate znati da ste previše ovisni o njemu.

Ne osjećate se dobro kad ste razdvojeni

Nedostajanje je normalno za dužu i iznenadnu udaljenost od partnera te za odsustvo partnera u bitnim životnim trenucima. No neki se ljudi osjećaju tužno i nervozno tik nakon što su se rastali s partnerom ili u trenucima u kojima partner provodi vrijeme s drugim ljudima. Ako se osjećate anksiozno u trenucima kratke razdvojenosti ili pri samoj pomisli da će vaš partner negdje ići bez vas, morate poraditi na vlastitoj samostalnosti te na povjerenju.

Veza vam je jedini izvor sreće

Veza i partner ne bi vam smjeli biti jedini izvor sreće. Ako je tako i ako ne uspijevate pronaći zadovoljstvo na drugim životnim poljima, znak je to da ste nezadovoljni sami sobom. Kako biste postali samostalniji i sretniji bez ičije pomoći, radite na samopouzdanju te na voljenju i prihvaćanju sebe.

Foto: Ema Bauso/Pexels