6 znakova da ste na dobrom putu (iako se vama to možda tako ne čini)

Samo naprijed!

by | 4 siječnja, 2024
životni put

Svi smo se barem jednom u životu pitali: Jesam li na dobrom putu? Čak i ako jeste, to nije uvijek lako prepoznati i zato smo prikupili šest dokaza koji tomu idu u prilog.

Na izdahu jedne godine i početkom druge, mnogi preispituju svoje živote i pritom se često podcjenjuju i kritiziraju uspoređujući se sa šefovima, osobama sa “sređenim” životima, susjedom s novim autom, influencerima koji često putuju… Možda ih sve vidite kao mnogo uspješnije od vas.

Ali nemojte biti previše samokritični. Ako pratite svoju strast, razvijate svoje vještine i učite te održavate dobre društvene odnose, vjerojatno ste na dobrom putu da postignete svoje poslovne ciljeve.

Vodi li svako očekivanje ka razočaranju?

životni put

5 znakova da ste na dobrom putu

Ovo su, prema različitim stručnjacima i priznatim autorima, odlike koje govore da ste na dobrom putu ka ostvarenju svojih poslovnih ambicija:

1. Ne plašite se promjena

Uvijek razmišaljte kako da nešto učinite bolje i razmišljate izvan okvira? Bravo!

Umjesto da strahujete od promjena koje donosi digitalizirano doba, uvijek se iznova pitajte: “Što ako ovo napravim na drugačiji način?”, savjetuje Scott Galloway, autor knjige The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google.

2. Imate viziju života koji želite živjeti

Ako ste zapeli, pitanje: “Koji posao želim?“, preoblikujte u: “Kakav život želim živjeti?“, predlaže Nathaniel Koloc, poslovni strateg. Pojašnjava da radije razmislite kako izgleda vaš idealan radni dan i s kakvim ljudima želite poslovati.

3. Koristite svoje jedinstvene kvalifikacije

Što više koristite vještine u kojima ste dobri, bit ćete sretniji, više ćete voljeti svoj posao i u kraćem ćete roku postići svoje ciljeve, uvjerava Eric Barker, author knjige Barking Up the Wrong Tree.

4. Otvoreni ste prema neuspjehu

Biti otvoren prema neuspjehu znači biti spreman iskušati nešto novo i preuzeti rizik. Ako vas posao povremeno ne baci na koljena, znači da se dovoljno ne trudite pojašnjava autor Scott Galloway.

5. Ljubazni ste prema podređenima

Krucijalno je održavati dobre odnose s kolegama s kojim ćete zajedno prolaziti i pobjede i poraze, ali i zahvaljujući kojima ćete dobivati nove poslove, naglašava Joanna Coles koju američki mediji opisuju kao najutjecajniju ženu u svijetu medija.

6. Svakodnevno širite svoja znanja

Ako svaki dan odvojite 10 posto radnog vremena na učenje i istraživanje nečega što će proširiti vaše horizonte, tvrdi Beth Comstock, bivša članica izvršnog odbora konglomerata General Electric, na odlično ste putu do vrha.

Moždana magla: razbistrite svoje misli i ojačajte fokus

Foto: Dima Berlin, iStock/Getty Images Plus via Getty Images