Što sve može biti uzrok oticanja zglobova i što to znači za naše zdravlje?

by | 5 svibnja, 2020

Edemi, odnosno otekline, često su potpuno bezopasni, ali nije uvijek tako. Ako se ne liječe, otečeni zglobovi mogu postati bolni, otežati hodanje, uzrokovati slabu pokretljivost zgloba te izazvati osjećaj rastezanja kože.

Stručnjaci se slažu da postoji više uzročnika otečenih zglobova, a u nastavku vam donosimo neke od njih.

1. Sjedite ili stojite cijeli dan

Ako radite posao koji zahtjeva cjelodnevno stajanje ili pak sjedenje, vjerojatno ste se dosad susreli s pojavom otečenih zglobova.

“Kad se krećete, mišići odgovorni za pokret pomažu u cirkulaciji tekućine i krvi u udove i iz njih. Bez rada tih mišića krv i tekućina se skupljaju u nogama i zglobovima”, objasnio je dr. Steven Weinfeld iz New Yorka.

2. Možete kriviti i svoju težinu

Naime, ljudi s prekomjernom težinom i pretile osobe mogu imati otečene nožne zglobove zbog dva razloga. Kako objašnjava Weinfeld, tijelo zbog viška kilograma mora nositi dodatan teret, što može uzrokovati zadržavanje tekućine oko zglobova, a uz to se zbog skladištenja hormona u masnom tkivu može javiti hormonalna neravnoteža koja jednako tako može izazvati zadržavanje tekućine.

3. Ozljede

Čak i potpuno nesvjesne ozljede, poput slučajnog udarca u rub ormara, mogu uzrokovati oticanje zglobova.

“Kad ozlijedite zglob, tijelo šalje dodatnu krv u to područje”, rekao je Weinfeld te objasnio kako sve to funkcionira: “Krv donosi svježe stanice kako bi ozljeda što prije prošla, a istovremeno doprinosi stvaranju otekline kako bi se područje ozljede imobiliziralo.”

4. Korištenje određenih lijekova može izazvati oticanje

Zbog njihovih složenih interakcija s tijelom, niz lijekova (uključujući OTC-ove) može pridonijeti natečenim gležnjevima. “Određeni lijekovi mogu uzrokovati zadržavanje tekućine”, objašnjava dr. Weinfeld.

Antidepresivi, hormoni i lijekovi za visok krvni tlak samo su neki od njih.

5. Oticanje može biti znak da imate problema s venama

Venska insuficijencija, stanje u kojem vene ne funkcioniraju normalno, može utjecati na cirkulaciju krvi prema vašem srcu te je zadržati u području nožnih zglobova. Ovo stanje se najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, a osobito kod žena.

6. Artritis

Jedan od najčešćih simptoma artritisa je upravo oticanje zglobova, ali i krutost zglobova te poteškoće u kretanju.

7. Oticanje može upućivati i na krvne ugruške

“Ako imate oteklinu samo na jednoj strani i ona se uzdiže uz nogu, morate odmah liječniku”, upozorava ortoped dr. Dan Paull koji smatra da je to “najalarmantniji uzrok oticanja”.

Ako primijetite kratak dah, vrtoglavicu, netipično blijedu ili crvenu kožu, potražite medicinsku pomoć jer bi to moglo biti znak i krvnog ugruška koji je uzrokovao plućnu emboliju, kako piše Prevention.

8. Problemi s jetrom ili bubrezima

Ako ovi organi imaju poteškoća s funkcioniranjem, to može uzrokovati zadržavanje tekućine oko zglobova, osobito u donjem dijelu tijela.

“Kod zatajenja bubrega može se javiti oteklina cijele noge ispod koljena”, kaže Weinfeld.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Manki Kim on Unsplash