ZEZNUTE STVARI koje vam mogu stvarati probleme “tamo dolje”

by | 6 listopada, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Koliko god se ponekad trudile da područje stidnice održavaju čistim i urednim, ponekad se ipak dogode – prištići.

Što zapravo uzrokuje prištiće koji se pojavljuju tamo dolje? Ginekolozi tvrde da takva vrsta kožne reakcije nije toliko uobičajena poput prištića na licu, leđima, prsima i pazuhima, no nije ni rijetka. No često se o njoj misli krivo, da nastaje zbog nedovoljnog održavanja higijene, dok je istina zapravo obrnuta. Prištići nastaju pri korištenju proizvoda za osobnu higijenu koji su preagresivni za vašu kožu.

Depilacija voskom ili britvicom
Kao posljedica takve vrste depilacije često se javljaju urasle dlačice, a time i prištići. Vosak i britvica mogu na koži uzrokovati oštećenja, a bakterijama kojima je koža uvijek prekrivena tako je omogućeno da užu u kožu. Urasle dlačice mogu se spriječiti korištenjem voska za osjetljivu kožu.

Sapun ili gel za tuširanje
Bilo koji preparat kojim perete intimno područje, pogotovo ako sadrži dodatne mirise ili je antibakterijski, može uzrokovati iritacije. Ginekolozi preporučuju da se intimni dijelovi peru samo vodom, a ako njome ne možete isprati miris koji smatrate neugodnim, trebali biste odustati od sapuna i posjetiti ginekologa.

Naporno vježbanje i znojenje
Ako se znojimo, znojimo se posvuda. U slučaju da na sebi imamo usku odjeću za vježbanje, znoj ostaje zarobljen na mjestima na kojima može dovesti do razvoja bakterija. Kako bismo to spriječili, trebamo se tuširati odmah (a ne nekoliko sati) nakon vježbanja.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.HR