ŽENAMA JE POREMEĆAJ SNA ČEŠĆI ako su im jajnici izvađeni

by | 30 prosinca, 2018
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Poremećaji sna prate ulazak žena u menopauzu, no žene kojima su kirurški uklonjeni jajnici u menopauzu ulaze naglo i prema novoj studiji imaju dvostruko veći rizik poremećaja sna u odnosu na žene koje u menopauzu ulaze postupno.

Žene u menopauzu ulaze u dobi od 45 do 55 godina. S prestankom funkcije jajnika pada razina estrogena i progesterona i žene mogu imati niz simptoma od suhoće rodnice, preko promjena raspoloženja i bolova u zglobovima do nesanice.

Žene čiji su jajnici kirurški odstranjeni u menopauzu uđu “preko noći”. Takav postupak primjenjuje se u slučajevima karcinoma ili smanjivanja rizika tumora za žene s genetskim rizikom pojave raka dojke i jajnika. Operativni zahvat provodi se i u slučaju uklanjanja cista ili liječenja endometrioze.

Novo istraživanje pokazalo je da su žene koje su podvrgnute kirurškom uklanjanju jajnika imale više nego dvostruko veći rizik od nesanice i loše kvalitete sna u usporedbi sa ženama koje su prirodno ušle u menopauzu.

“Menopauza je teško prijelazno razdoblje za mnoge žene, kako psihički tako i fizički, i o tome se često nedovoljno razgovara s psihijatrima i drugim liječnicima”, kaže voditeljica istraživanja Sooyeon Suh sa ženskog sveučilišta Sungshin u Seulu.

“Mnoge žene nose teret prolaska kroz tu fazu uz osjećaj izolacije i frustracije, bez mnogo informacija ili znanja. Rezultati ove studije pokazuju da žene koje su operirane i iskusile su menopauzu mogu biti izloženije poremećajima sna u usporedbi sa ženama koje to prođu prirodno”, kaže Suh.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 429 žena koje su u menopauzu ušle prirodno i 97 kod kojih je kirurškim putem izazvana menopauza. Sve su bile iz Koreje i u 50-im i 60-im godinama života. One koje su operirane bile su prosječno sedam godina mlađe kad su ušle u menopauzu u odnosu na žene koje su prirodno ušle u menopauzu.

Osam posto žena koje su operativnim putem uvedene u menopauzu i četiri posto onih kod kojih je prirodno nastupila menopauza koristilo je hormonske preparate za ublažavanje simptoma.

U skupini operiranih žena više ih se žalilo na probleme sa spavanjem, od toga da su teško tonule u san do toga da su se stalno budile i dulje vrijeme bile noću budne, navode znanstvenici u časopisu “Menopause”.

Operirane žene također su imale već izglede za navike koje pridonose poremećajima sna poput konzumiranja kave, obilnih večernjih obroka ili spavanja tijekom dana.

Predsjednica australskog društva za menopauzu Susan Davis, koja nije bila uključena u istraživanje, kaže da je logično da iznenadni gubitak svih hormona kirurškim uklanjanjem jajnika rezultira intenzivnijim simptomima u odnosu na prirodnu menopauzu kad se jajnici polako gase, ali ne prestanu potpuno proizvoditi hormone.

“Poremećaj sna je čest, moguće najčešći simptom menopauze jer ga imaju žene koje nemaju valove vrućine i znojenja”, kaže Davis.

Ono što može pomoći ženama da se bolje odmore u menopauzi je higijena sna – navike kojima se omogućuje da žena lakše utone u san i ne budi se stalno. To može uključiti smanjivanje unosa kave, pravilniju prehranu, redovito vježbanje i redovito vrijeme odlaska u krevet.

IZVOR: 24SATA.HR