Želite učinkovitiji trening? Pripazite na ovaj detalj

Jeste li znali da dnevno posegnemo za mobitelom više od 90 puta? Upravo vas to možda koči u napretku

by | 9 rujna, 2021
vjezbanje

Kad vam se posljednji put dogodilo da zaboravite mobitel? I mislili smo. Naime, mobitel je toliko postao dio naše svakodnevice da niti ne primijetimo koliko ga koristimo. Dok šetamo, ležimo, pripremamo ručak, ali i u teretani i tijekom tjelovježbe doma.

I dok nam je mobitel odličan izvor informacija pravilnog vježbanja ili čak praćenja cijeloga programa, problem nastupa kada imamo pauze između setova ili serija. Odlučite taman malo tipkati s prijateljicom u tu “minutu”, koja se sigurno u tren oka pretvori u pet.

Pročitajte i… Jedna luda retro vježba iz 90-ih vraća se na velika vrata

Upravo se to ispostavilo da utječe na vaše rezultate. Istraživači su 2015. godine u jednoj studiji otkrili da je prosječna brzina korisnika koji su slali poruke ili razgovarali mobitelom tijekom trčanja na traci bila znatno niža nego kad su trčali bez tehnologije. Prosječni broj otkucaja srca također je bio značajno niži dok su ljudi slali poruke – što znači da doista ne dobivate najviše od treninga kada kliknete i na mobitel.

Također, kad nismo potpuno fokusirani na vježbu koju radimo, mišići se ne aktiviraju na isti način, živčani sustav ne povezuje mozak i mišiće na način koji čini tijelo jačim. A možete se i ozlijediti. U studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Performance Enhancement & Health, istraživači su otkrili da slanje poruka tijekom vježbanja poput hodanja ili trčanja utječe na stabilnost držanja za 45 posto, što znači da ste u većem riziku od pada i ozljeda.

Kako smanjiti korištenje mobitela tijekom vježbanja?

Planovi vježbanja koje imate na mobitelu u raznim oblicima sigurno su odlični, no trebaju vam biti odskočna daska za preuzimanje kontrole nad vlastitim treningom, ne nešto što će vas omesti. Umjesto toga, slušajte glazbu – studije pokazuju da ona iznimno pogoduje kvalitetnom treningu. Stoga sljedeći put pogledajte plan vježbanja još u svlačionici. Tako ćete imati bolju kontrolu nad onim što trebate raditi i manje ćete gledati u ekran. Usredotočite se na sebe i svoj trening i vidjet ćete da ćete se osjećati drukčije. Uostalom, zašto ne biste imali tih 45 minuta samo za sebe?

Pročitajte i… Mrzite vježbati doma? Ovaj besplatan program fitness trenerice Danijele Pupovac je kao stvoren za vas

 

Foto: kitzcorner/Shutterstock