Želite se okušati u rolanju? Neka vas ovi beneficiji motiviraju

Rolanje je izvrstan način za poboljšanje zdravlja srca, jačanje mišića i sagorijevanje kalorija

by | 2 svibnja, 2021

Osim što je strašno zabavno, rolanje je izvrstan način da i djeca i odrasli ostanu aktivni, nauče nove vještine i zabave se. Bilo da želite odraditi jedan krug na Jarunu ili skoknuti do pekarnice, rolanje (ako imate zaštitnu kacigu i štitnike) ima i odlične beneficije za vaše zdravlje, kako za fizičko tako i za mentalno! Evo popisa:

@anaoctoCall me Jenny 💋 @jlo ##rollerskating ##jlotiktokchallenge♬ Jenny from the Block (Bronx Remix No Rap Edit) – Jennifer Lopez

Nije loše za zglobove

Prema studiji provedenoj na Sveučilištu Massachusetts, rolanje uzrokuje manje od 50 posto udara u zglobovima u usporedbi s trčanjem. Drugim riječima, aerobni trening na rolanju ima istu prednost kao i ista količina vremena provedenog u trčanju, samo bez oštećenja zgloba.

Sagorijeva masti

Muškarac prosječne veličine koji teži oko 80 kilograma može očekivati ​​da će sagorjeti 10 kalorija u minuti rolanjem, dok prosječna žena teška 68 kilograma može očekivati ​​da će izgorjeti oko devet kalorija u minuti. Blagodati sagorijevanja kalorija u rolanju brzo se zbrajaju; možete “uništiti” između 300 i 600 kalorija ako rolate oko sat vremena.

@oh.thatsreese🌊🌊🌊🌊 ##rollerskating♬ Drown in It – Syd

Odlično je za raspoloženje

Glazba, sunce, okruženost ljudima, čavrljanje s partnerom ili partnericom rolericom… Ovaj tip aktivnosti jedan je od zabavnijih, a ne ostajete bez daha i možete pročavrljati s prijateljima! Društveni segment važan je dio zdravlja – pa sljedeći put kad se vaši prijatelji žele naći na večeri ili piću, umjesto toga, predložite jednu turu rolanja!

Pokrećete i ruke i noge

Prema GetRolling.com, rolanje pomaže u izgradnji snage, posebno u mišićima donjeg dijela tijela. Jači mišići i bolja koordinacija rade zajedno kako bi spriječili ozljede i održavali vas aktivnima i vitkima kako starite.

Poboljšava ravnotežu

Rolanje pomaže ​​poboljšati ravnotežu i snagu trbušnih mišića i mišića donjeg dijela leđa jer treningom stalno morate održavati stabilnu jezgru da biste ostali uspravni. Kombinirajući ravnotežu i kretanje nogu poboljšava koordinaciju.

Jača srce

Američko udruženje za srce prepoznaje upravo role kao učinkovitu aerobnu vježbu koja pomaže u jačanju srca. Naime, umjereno rolanje povećava broj otkucaja srca na razine od 140 do 160 otkucaja u minuti.

Foto: Matias N Reyes/Unsplash