Želite li dobro spavati cijelu noć, morate postići ovu temperaturu

by | 27 svibnja, 2020

Jedno istraživanje otkrilo je da se tjelesna temperatura tijela smanjuje tijekom noćne faze spavanja i povećava se tijekom faze budnosti.

To su mogli uzrokovati evolucijski čimbenici, misli psihologinja i stručnjakinja za spavanje Ellen Vora.

“U vanjskim uvjetima u kojima smo se razvijali, temperatura pada noću. Taj pad dio je mnogih kontekstualnih čimbenika koji uzrokuju da se osjećamo pospano”, rekla je.

Koja je najbolja temperatura za spavanje?

Snižavanje temperature u vašoj sobi nekoliko sati prije spavanja može pokrenuti proces hlađenja i vašeg tijela, što vam može pomoći za san.

“Optimalnom temperaturom za spavanje smatra se 18,3 Celzijevih stupnjeva”, kaže Vora i dodaje da ako nemate ventilator da razmislite o kupnji istog za vašu spavaću sobu.

“U proljeće i jesen moj najdraži način postizanja idealne temperature u spavaćoj sobi je otvaranje prozora”, rekla je Vora.

No sobna temperatura nije jedini način za optimizaciju sna. Ovo su tri ključna načina kako možete poboljšati higijenu spavanja.

1. Dodaci za bolji san

“Mogli biste imati koristi od konzumiranja više magnezija, koji je poznat po svom smirujućem učinku što olakšava i mirniji san”, rekao je liječnik obiteljske medicine Robert Roundtree. Magnezijev glicinat, posebno, može pospješiti opuštanje i često se preporučuje kao prirodno sredstvo za spavanje.

2. Vježbajte tijekom dana

Čak i ako je to samo 30 minuta dnevno, stručnjakinja za spavanje Lynelle Schneeberg kaže kako je tjelovježba vrlo dobra za san. “To rezultira fizičkim umorom, što može produbiti san i pomaže kod upravljanja stresom”, objasnila je.

3. Izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja

Kofein je stimulans i stoga ometa kvalitetan san. Jedno istraživanje preporučuje da ne konzumirate kofein najmanje šest sati prije spavanja kako biste postigli optimalni san.

“S druge strane, alkohol – iako nije stimulans, narušit će kvalitetu vašeg sna, čineći da se sljedeći dan osjećate umorno”, kaže neurologinja Nicole Avena.

Umjesto toga, konzumirajte umirujuće biljne čajeve poput kamilice da biste pospješili opuštanje prije spavanja, kako prenosi mindbodygreen.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash