Želite li vratiti sjaj licu? Probajte izbaciti ove namirnice iz prehrane

by | 8 ožujka, 2020

Sve više ljudi želi imati zdravu i sjajnu kožu. Iz tog razloga, mnogi odabiru skupe kreme i preparate kako bi održavali kožu zdravijom. Međutim, to nije dovoljno. Za zdravu i blistavu kožu osim krema i preparata trebate regulirati prehranu.

Postoje određene namirnice koje nisu dobre za našu kožu. Iako takve namirnice ne možemo skroz izbaciti iz naše prehrane, njihov unos trebamo smanjiti ili barem regulirati. U suprotnome, naša koža će nam uzvratiti.

1. Šećer

Svi volimo slatko. Često u određenim trenucima osjećamo potrebu za tim da pojedemo nešto slatko, poput čokolade. Slatkiši su zarazni, ali nisu najbolji za našu kožu. Oni će oslabiti vaš imunitet i ubrzati starenje. Uništiti će dvije glavne komponente koje su bitne u održavanju zdrave kože, a to su kolagen i elastin. Sljedeći put prije nego posegnete za čokoladom radije izaberite neko voće koje u sebi sadržava prirodni šećer.

2. Bijeli kruh, tjestenina i torte

Ako se pitate zbog čega vam se odjednom pojavio prištić na licu, odgovor potražite u namirnicama koje ste nedavno konzumirali. Namirnice koje sadržavaju visoki glikemijski indeks kao što su tjestenina, torta ili bijeli kruh povezani su sa izbijanjem prištića. Ako želite izbjeći izbijanje akni i prištića, više konzumirajte namirnice od cjelovitog zrna.

3. Kofein

Kad smo pospani, a imamo puno posla za obaviti, u većini slučajeva posežemo za šalicom kave kako bi nas držala budnima. Naravno, šalica kave pomaže, ali kakav ona utjecaj ostavlja na našoj koži? Kofein je diuretik koji izbacuje vodu iz našeg organizma. Kao rezultat toga, koža će biti ispucana i suha. Uz to, kofein zbog kortizola, hormona stresa, ubrzava starenje.

4. Prerađena hrana

Prerađena hrana kao što su žitarice, sir, kruh, slanina i šunka loše utječu na zdravlje. Takve namirnice većinom sadrže šećer i sintetičke sastojke koji mogu naštetiti našem organizmu. Uz to, one nisu dobre za zdravlje kože.

5. Pržena hrana

Djeca, a i odrasli sve više vole prženu hranu poput prženih krumpirića. Međutim, treba regulirati konzumiranje takve hrane  jer ona povećava unos masti. Ona često uzrokuje izbijanje prištića na licu, a vjeruje se da i zadržava bakterije u tijelu i na koži.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR