Želite zdravu kožu? Ovih 7 namirnica mora se naći na vašem jelovniku

by | 3 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Za lijep i mladenački izgled kože nije neophodno ići “pod nož”. Stručnjaci tvrde da se to može postići i zdravim načinom života, prije svega zdravom prehranom.

U skladu s ovakvim mišljenjem, nutricionisti su složili listu od sedam namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za ljepotu i zategnutu kožu. Dakle, da bi koža bila lijepa, potrebno je najprije očistiti organizam od toksina odgovarajućom prehranom.

Prva među njima je riba. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu puno ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 mastima koje stabiliziraju srčani ritam i štite od sakupljanja kolesterola u krvnim žilama.

Druga namirnica je maslinovo ulje, koje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Slijedi čokolada, čiji je glavni sastojak kakao, koji sadrži sastojke koji su vrlo dobri za krvne žile. Također, ako se uzima u razumnim količinama, djeluje preventivno i protiv nastanka dijabetesa tipa 2.

Jogurt može usporiti starenje, jer obiluje kalcijem, koji sprječava bolesti kostiju, a sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sustav.

Zatim su tu borovnice, orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, badem) i crno vino u u malim količinama, koje utječe na manji rizik bolesti od dijabetesa, gubitka pamćenja i srčanih bolesti.