Imamo još jedan razlog zašto biste trebali piti puno vode

by | 12 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Najčešći uzrok neugodnog zadaha previše je bakterija u usnoj šupljini. Zato procesuiranje ostataka hrane može stvoriti smrad nalik sumporu.

Te se bakterije mogu ukloniti četkicom za jezik, piše njemački medicinski časopis Hausarzt.

Glavni uzrok neugodnoga jutarnjeg zadaha je suhoća usne šupljine.

Tijekom noći, odnosno spavanja, izlučivanje sline je smanjeno, osobito ako imate problema sa sinusima i dišnim putovima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja.

Suha usta rezultiraju razvojem anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uvjetima bez kisika), upravo zbog nedostatka vode, odnosno sline u ustima koja sadrži kisik.

U tom slučaju najbolje je posegnuti za čašom vode, kako kažu stručnjaci. To će pomoći u ispiranju viška bakterija iz usne šupljine.

Poslije usta, najčešći je uzrok problem s probavnim organima, odnosno sa želucem. I konzumiranje nekih namirnica, poput luka ili češnjaka, može rezultirati lošim zadahom.

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili gastritisom, također su ugrožena skupina kad je u pitanju ova neugodna tegoba.

Ako redovito perete zube i četkate jezik, a i dalje imate problem s neugodnim zadahom, trebalo bi otići stomatologu kako bi se isključili ostali problemi, poput propadanja zuba ili nastanka parodontnog džepa.

Sljedeća adresa je otorinolaringolog jer i problemi sa sinusima i krajnicima mogu izazvati neugodan zadah.

IZVOR: NACIONAL.HR