Želite li produženi vikend provesti u prirodi, evo nekoliko ideja za izlete u okolici Zagreba

by | 1 svibnja, 2020

Restriktivne mjere su malo popustile, lijepo vrijeme nam je stiglo, pa će ovaj produženi vikend za mnoge značiti i odlazak u prirodu.

Naravno, i dalje je bitno poštovati pravila socijalne distance, stoga ćemo i u prirodi izbjegavati grupe ljudi, ići ćemo samostalno ili u paru, no to ne znači da nećemo maksimalno uživati, osobito kada znamo kako boravak u prirodi utječe pozitivno na naše zdravlje.

Nalazite li se u Zagrebu ili njegovoj okolici, i niste sigurni u kojem smjeru krenuti po porciju zelenila i mira, super ideje stigle su s Instagrama Turističke zajednica grada Samobora. Naime, ovaj maleni dragulj smješten tik do Zagreba prava je oaza za one željne prirode i mira, pa je TZ Samobor složila par izleta na koje bismo se mogli uputiti.

Prvi je tako izlet na Okić, odnosno zidine Okić grada, koji je od Planinarskog doma dr. Maks Plotnikov udaljen oko 15 minuta laganog hoda. Druga lokacija za izlet je Plešivica, odnosno planinarska tura od Poljanica do vrha Plešivica, za koju vam je potrebno 40-ak minuta hoda. Tu je i Japetić (od Šoićeve kuće u Malom Lipovcu preko tzv. livada u trajanju od 2 sata, ili pak lakša verzija od Dragonoša do Japetića za 1 sat). Za bicikliste, tu je ruta od glavnog samoborskog trga prema skeli u Medsavama ili pak ruta prema Otruševcu.

Više informacija možete pročitati na Instagramu TZ Samobor.

View this post on Instagram

[KAMO ZA VIKEND] Uz poštivanje pravila socijalne distance i negrupiranja, produženi vikend idealan je za provesti ga u prirodi. IZLET BR. 1 OKIĆ Zavirite unutar zidina Okić grada, do kojeg vam treba tek 15-ak minuta laganog hoda od Planinarskog doma dr. Maks Plotnikov. Za dužu šetnju obiđite poučnu stazu Okićnica, koja također počinje kod planinarskog doma. IZLET BR. 2 PLEŠIVICA Planinarska tura od Poljanica do vrha Plešivica, za koju vam je potrebno 40-ak minuta hoda. Ukoliko krenete na drugu stranu, možete i do Oštrca, za 1,30h. Povratak je istim putem nazad. IZLET BR. 3 JAPETIĆ Planinarska tura od Šoićeve kuće u Malom Lipovcu preko tzv. livada (pratite markacije) za 2h, odnosno lakša verzija od Dragonoša do Japetića za 1h. Prilaz je moguć i s jaskanske strane, od restorana Šumski dvor do planinarskog doma za 1h. IZLET BR. 4 BICIKLOM DO SKELE Isprobajte laganu biciklističku rutu od glavnog samoborskog trga prema skeli u Medsavama. Na vama je hoćete li skelom produžiti do Zaprešića ili nastaviti pratiti plave oznake rute. Osim rute prema Medsavama, jedna od lakših samoborskih ruta je i ona prema Otruševcu. Molimo sve posjetitelje, izletnike i planinare da ne ostavljaju smeće u prirodi niti kod domova, već da ga ponesu sa sobom te poštuju pravila boravka u prirodi. #lovesamobor #kamozavikend #samobor #visitzagrebcounty #croatiafulloflove

A post shared by Samobor Tourist Board (@samobor) on

Foto: Unsplash, Instagram