Želite li očuvati zdravlje, ovoliko koraka dnevno je dobro napraviti

by | 11 svibnja, 2020

Napravite 8.000 koraka dnevno i povećat će vam se izgledi za dulji život, kako kažu američki znanstvenici.

U studiji objavljenoj u časopisu JAMA utvrđeno je da su među osobama koje dnevno prehodaju osam tisuća koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabilježeni 51 posto manji izgledi da će umrijeti u sljedećih 10 godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koje hodaju dvostruko manje.

Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 posto manji od izgleda onih koji naprave četiri tisuće koraka, kako prenosi The Washington Post.

Do ovih su rezultata znanstvenici došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili 10 godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U 10-godišnjem razdoblju umrlo je 1.165 sudionika istraživanja.

Pokazalo se da je bez obzira na dob, spol ili rasu više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati može i u kući, na mjestu. A i vani, pod uvjetom da održavate dva metra razmaka od ostalih.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Євгеній Симоненко from Pexels

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/vodic-do-zdravlja/hodanjem-mozete-skinuti-kilograme-samo-ako-znate-kako

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/vodic-do-zdravlja/ovo-su-glavni-razlozi-zbog-cega-je-hodanje-najbolji-odabir-za-vas