Želite li dobar okus jela, obavezno u svako ubacite ovaj sastojak

by | 8 srpnja, 2020

Osnovna je namirnica svake svjetske kuhinje i trebao bi biti osnovna namirnica za naše zdravlje, kaže liječnica koja smatra da bi luk trebalo jesti svakodnevno jer su njegove dobrobiti nevjerojatne.

Luk se obično ili voli ili mrzi, bilo da je sirov, pirjan, pečen ili čak ukiseljen, a njegov je okus doista specifičan, kao što je uostalom i primjena.

Egipćani su ga čak i štovali te su smatrali da njegov oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost, dok su ga Grci često jeli jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Bez obzira na to što nam često tjera suze na oči i daje zadah nakon jela, bez luka bi brojna jela bila prazna. To smatra i liječnica opće medicine Cate Shanahan, koja navodi niz razloga zbog kojih bi ovo podcijenjeno povrće trebalo stavljati u svaki obrok koji možete.

Zašto luk?

Nije tajna da se luk može pohvaliti nekim prilično impresivnim zdravstvenim blagodatima. Najznačajnije je što je bogat antioksidansima poput vitamina C i B, koji uništavaju slobodne radikale. Također sadrži i probiotska vlakna, što pomaže u održavanju zdravih bakterija u probavnom sustavu, kako piše Mind&Body; Green.

Osim toga, brojna zdravstvena istraživanja su otkrila da je luk povezan s manjim rizikom od karcinoma dojke, a njegovi nutrijenti općenito pokazuju antikancerogena svojstva.

U pogledu vrsta luka (crveni, žuti, bijeli ili zeleni), udio antioksidanasa varira u svakom od njih te se smatra kako je crveni najzdraviji. Ipak, niti s jednom vrstom u obroku nećete pogriješiti, kako ističe Shanahan.

To nad vodi i do sljedećeg razloga zašto ona obožava luk – prisutan je u svakoj svjetskoj kuhinji jer daje bogatstvo svim jelima. Bilo da se radi o mesnim jelima, povrću, zalihama, gulašima i salatama, vjerojatno je da je luk negdje unutra, jer je kao namirnica odličan za nadopunjavanje okusa.

Naposljetku, luk se ponajprije preporučuje srčanim bolesnicima jer njegovi sastojci sprječavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Luk smanjuje i rizik od povišenog krvnog tlaka, a ima i antivirusna te antibiotska svojstva te regulira šećer u krvi.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash