Želite da vaše dijete postane stabilna osoba? Važno je birati riječi koje mu izgovarate

by | 3 siječnja, 2020

Mnogi roditelji rade pogreške u odgoju i to je normalno. Neke stvari mogu biti loše za djecu i njihovo ponašanje kasnije u životu.

Jako je važno da izaberete prave riječi u razgovoru s djetetom kako vas ono ne bi pogrešno razumjelo, kako piše Business Insider. Otkrivamo vam kojih pet stvari nikako ne biste trebali reći svom djetetu i što bi bilo dobro reći umjesto toga.

1. “To nije toliko važna stvar.”

Bilo da je vaše dijete preplašeno zbog nastupa na školskoj priredbi ili zato što je prijatelj ljutit na njega, nemojte umanjivati njegove probleme tako što ćete reći “to nije toliko važna stvar” jer za njega jest važna.

Govoreći o tome, dijete vam želi poručiti da mu je potrebna pomoć kako bi se izborilo sa svojim emocijama. Zato umjesto da mu govorite da se ne treba brinuti, trebate ga posavjetovati kako da prevlada svoj problem.

2. “Prestani plakati.” 

Nema ništa loše u plakanju. To je zdrav način izražavanja emocija. Većina odraslih koji se ispričavaju što su pustili suzu zapravo je naučena da je plakanje loše pa tako uče i svoju djecu.

Naravno, ako dijete plače i radi scenu u supermarketu bez potrebe, trebate reagirati na prikladan način i objasniti mu da je takvo ponašanje neprimjereno. Pokušajte popraviti ponašanje svog djeteta, a ne njegove emocije.

3. “Ti si najpametnije dijete u cijeloj školi.”

Bilo da hvalite svoje dijete jer je najbolji košarkaš na svijetu ili najpametniji u školi, pretjerane pohvale više mu štete nego što mu koriste. Neka vaša pohvala bude u skladu s postignućem. Više se usredotočite na uloženi trud, a manje na rezultat.

4. “Sve će biti dobro.”

Normalno je da želite umiriti svoje dijete govoreći mu da će sve biti kako treba. Katkad ne bude tako, a vi ne možete spriječiti da se to dogodi i dijete se zato na vrijeme mora suočiti s teškim trenucima i negativnim događajima.

Umjesto da mu govorite kako se neće ništa loše dogoditi, naučite dijete da se izbori s onim što mu se nađe na putu. Naučite ga vještinama koje će mu pomoći da prebrodi životne izazove koji se nađu pred njim.

5. “Smiri se.”

Nije dovoljno reći djetetu “smiri se” da bi ono bilo mirno. Roditelji to izgovaraju kako bi što prije zaustavili izljev emocija s kojima se u tom trenutku ne mogu nositi.

Ovo ne biste trebali prakticirati kada vam dijete pokušava priopćiti da je uznemireno jer je važno da ga naučite kako se smiriti – sigurno biste voljeli da to zna napraviti i kad je samo, kad vi niste tu da ga tješite i posavjetujete.

Usmjerite ga, recite mu da udahne duboko nekoliko puta ili da prošeta kako bi se smirilo, odnosno da nađe svoj način uspostavljanja unutarnje ravnoteže.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR