Male stvari pomoću kojih muškarci iz dana u dan mogu svoju partnericu činiti sretnom

by | 6 travnja, 2020

1. Slušajte što vam govori

Prioriteti u komunikaciji su izuzetno važni za brak i ljubavne veze općenito.

– Važno je redovito komunicirati kao bračni par. Mnoge supruge pronalaze nevjerojatnu radost u spoznaji da su bile saslušane – kaže klinička psihologinja dr. Carla Marie Manly.

Dodaje kako to ne znači da se morate u svemu slagati sa ženom, ali to što ste je saslušali i čuli značit će joj puno, i više ćete se povezati kao par. Kada vam supruga želi nešto reći, usredotočite se na nju i ono što govori – odložite mobitel, ugasite TV, zaboravite na posao. Slušajte je pažljivo i brak će vam biti sretniji.

2. Budite pažljivi prema stvarima koje voli

Žene jako usrećuje kada vide da partner vodi brigu o sitnicama koje su im važne.

– Supruge se osjećaju duboko voljenima kada muževi obrate pažnju na stvari koje one vole i koje ih usrećuju. Na primjer, kada im ujutro skuhaju šalicu kave baš onako kako one vole. Ili, prolaze pored njezine najdraže pekare i donesu im slasticu koju obožavaju – pojašnjava dr. Manly.

To su sve, kaže, male stvari koje mogu unijeti jako puno sreće u zajednički život. I naravno, ne zaboravite joj svako malo reći koliko je volite i podržite je u njezinim hobijima, nemojte ih ismijavati.

3. Dajte joj puno fizičkih dodira

Ženama je to posebno jako važno. One fizički dodir povezuju s time jesu li voljene ili ne.

– Istraživanja su pokazala da tjelesna intimnost i dodiri igraju presudnu ulogu u zaštiti od stresa u ljubavnoj vezi. Sretniji su u braku oni partneri koji su skloniji svjesnom fizičkom dodiru, a to pak djeluje kao mehanizam za smanjivanje razine kortizola u tijelu – pojasnila je ova psihologinja.

– Ako vaša supruga voli dodire, pobrinite se da je često zagrlite, milujete je po kosi i mazite s njom – dodala je.

4. Budite zainteresirani za nju

– Postavljajte joj pitanja o tome kako je provela dan, slušajte je i postavljajte potpitanja. Važno je da oboje u vezi osjete i čuju drugu stranu. Znate li da vašu suprugu nešto muči, pitajte je o tome, čak i kada vam nije previše zanimljivo za slušati ili u vama budi negativne emocije – savjetuje dr. Manly.

Takve stvari pokazuju da vam je stalo do nje i do toga kako se osjeća, a to je jako važno za sretan brak. Također, pratite njezine emocije i nemojte forsirati razgovor vidite li da joj je potrebno malo mira i tišine.

5. Brinite o sebi

To je izuzetno važno za sretnu vezu – oba partnera moraju brinuti o sebi kako bi mogli uzeti u obzir tuđe potrebe i sreću.

– Ne možete nešto natočiti iz prazne šalice. Ako ste izgorjeli ili ste preopterećeni stvarima koje trebate učiniti, tada ne možete niti voditi dobru brigu o sebi i drugima, potrebno je nešto poduzeti – kaže psihologinja.

Savjetuje da u tom slučaju oba partnera pronađu vremena za sebe i dobro se odmore te napune pozitivnom energijom, takvi brakovi su obično sretniji i ugodniji, prenosi mindbodygreen.com

IZVOR: 24SATA.HR