ŽELITE LI DA SE VAŠA DJECA zdravo hrane, poduzmite ove mjere

by | 17 siječnja, 2020

Vjerojatnost da će vam djeca jesti zdravu hranu dvostruko je veća ako im dozvolite da gledaju kulinarske showove i emisije o nutricionizmu namijenjene djeci.

Prema nedavnom istraživanju časopisa Journal of Nutrition Education and Behavior, djeca koja su gledala kulinarske emisije namijenjene njima 2,7 puta češće su nakon toga počela jesti zdravu hranu u odnosu na drugu djecu koja su gledala emisije s nezdravom prehranom.

Znanstvenici su tražili od 125 djece u Nizozemskoj u rasponu od 10 do 12 godina (uz dopuštenje roditelja) da 10 minuta gledaju kulinarsku emisiju na lokalnoj televiziji i nakon toga su im ponudili nekoliko opcija za međuobrok. Ona djeca koja su gledala emisiju sa zdravom prehranom puno su više birala zdrave obroke od djece koja su gledala emisije s nezdravom prehranom.

“Ono što smo otkrili ovim istraživanjem pokazuje da bi kulinarske emisije mogle biti dobar alat u promicanju zdravih prehrambenih navika i ponašanja”, rekao je voditelj istraživanja dr. sc. Frans Folkvord sa Sveučilišta Tilburg u Nizozemskoj.

Istraživanje se provodilo u školama koje bi isto mogle postati dodatan prostor za poučavanje djece zdravim prehrambenim navikama. Prijašnja istraživanja otkrila su da će djeca puno prije pojesti hranu ako sudjeluju u samoj pripremi obroka, ali budući da je povećan broj odraslih koji ni sami ne kuhaju, većina djece nema gdje naučiti tu vještinu.

“Pružanje obrazovanja o nutricionizmu u školama može imati pozitivan utjecaj na njihovo znanje, stavove i ponašanje”, dodao je Folkvord.

“Škole predstavljaju najučinkovitiji i efektivniji način da se dopre do velikog broja ciljane publike, u ovom slučaju djece, ali i školskog osoblja i šire zajednice”, komentirao je profesor Folkvord i upozorio: “Pozitivan utjecaj vršnjaka i učitelja mogao bi dovesti do toga da dijete isproba novu hranu koja mu se prije činila odbojnom.”

Naravno, učinak koji izlaganje zdravijih prehrambenih opcija može imati na dijete uvelike ovisi i o njegovim osobnim preferencijama. Na primjer, dijete koje je sklonije isprobavanju novih stvari i nove hrane puno će prije probati zdravu hranu od onog djeteta koje ne voli novu hranu i izazove. Loše prehrambene navike tijekom djetinjstva i puberteta mogu za posljedicu imati mnogo zdravstvenih problema poput prekomjerne težine, sporijeg razvoja te problema sa zubima.

IZVOR: INDEX.HR