Zdravstvene prednosti voćnih sokova

by | 13 veljače, 2013

Voćni sokovi od svježeg voća od velike su važnosti za vaše cjelokupno zdravlje. Činjenica je da se visoka količina šećera i vode dodaje za pripremu soka, te zbog toga voće može izgubiti svoje hranjive vrijednosti.

Iako stručnjaci preporučuju da češće jedete voće nego da pijete voćne sokove, to ne znači da su voćni sokovi manje hranjivi.

Sok od jabuke

Sok od jabuke bogat je vitaminima A, B i C, kao i mineralima poput kalcija, magnezija, fosfora i kalija. Pomaže u liječenju artritisa i reumatskih bolesti, umiruje organizam, te čisti probavni sustav.

Sok od marelica

Marelica također sadrži veliku količinu vitamina A, B, C i K, a visoka koncentracija vitamina usporava starenje. Ovaj sok je također dobar za jačanje kostiju i za vitalnost kose i kože. Marelica je bogata željezom, te je dobra za liječenje anemije i problema u menopauzi.

Sok od kupine

Zbog sadržaja vitamina C i E, koji su snažni antioksidansi, kupine su učinkovite u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuju stanice i tkiva u organizmu, a povezane su s karcinomom i bolestima srca. Ovaj sok također pomaže u kontroli dijabetesa. Kupine čiste krv, a često se koriste za liječenje upale grla i protiv proljeva.

Sok od grožđa

Osim vitamina, grožđe sadrži minerale, uključujući kalcij, bakar, jod, željezo, fosfor i kalij. Ovaj sok je dobar za probavu, bolesti srca, artritis, tuberkulozu, probleme s jetrom, hemoroide i razne alergije.

Sok od kivija

Sok od kivija obiluje vitaminom C i željezom. Sadrži puno vlakana koja su važna za probavni sustav. Osim toga, smanjuje loš kolesterol u krvi.

Sok od limuna

Sok od limuna sadrži vitamine B, C i P. Odličan je za detoksikaciju organizma i čišćenje kože.

Sok od naranče

Sok od naranče također obiluje vitaminima i mineralima. Naranča smiruje živčani sustav, te je učinkovita u liječenju nervoze, stresa i nesanice.

Izvor: Ljepota.ba