Postoji značajna povezanost zdravlja srca i redovitog pranja zuba

by | 19 srpnja, 2020

Čišćenje zuba na pravi način jednako je važno kao i četkanje više puta dnevno. Vaš stomatolog je uvijek tu za bilo kakva pitanja o održavanju zdravlja i zuba i desni.

Većina naših svakodnevnih zadataka ne zahtijeva mnogo razmišljanja. Stvari poput tuširanja, jedenja i korištenja kupaonice nam prirodno dolaze, ali što ako postoji učinkovitiji način obavljanja svakodnevnih aktivnosti na koje ste zaboravili?

Pranje zuba nam također dolazi prirodno. To je nešto što radimo svaki dan, obično dva puta dnevno. Prema novom istraživanju, zubi se ne peru dovoljno – i to može imati ozbiljne učinke na vaše zdravlje.

Studija iz prosinca 2019. objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju pokazuje da postoji vrlo stvarna povezanost između zdravlja vaše usne šupljine i zdravlja vašeg srca.

Studija je pratila 161.286 korejskih muškaraca i žena – koji nisu imali prethodnu povijest određenih srčanih bolesti – nešto više od 10 godina. Zabilježene su njihove navike pranja zubiju i posjete stomatolozima zbog čišćenja, a znanstvenici koji su proveli studiju uvrstili su i druge čimbenike koji mogu utjecati na zdravstvene rezultate, poput konzumiranja alkohola, pušenja i navika vježbanja.

Bolja oralna higijena – redovitije čišćenje zubiju kod stomatologa u kombinaciji s boljim navikama četkanja kod kuće – bilo je povezano sa smanjenim rizikom od zatajenja srca i fibrilacije atrija, najčešće vrste aritmije ili nepravilnog rada srca, pri čemu srce može kucati mnogo brže nego normalno.

Međutim, iako se činilo da prethodna istraživanja pokazuju da je četkanje dva puta dnevno vjerojatno dovoljno da umanji rizik od srčanih bolesti, autori ove studije navode da češće četkanje može imati još značajniji utjecaj. Četkanje tri puta dnevno bilo je povezano s 12% nižim rizikom od zatajenja srca i 10% manjim rizikom od atrijske fibrilacije. Iako ova studija sigurno nije konačan dokaz da četkanje zuba sprječava bolesti srca, ipak sugerira da dobra oralna higijena može dugoročno pozitivno utjecati na zdravlje srca.

Zašto uopće postoji veza između higijene usta i srca? Još nitko nije 100 % siguran. Unatoč dosadašnjim istraživanjima, nema jasnog odgovora, a tim znanstvenika koji je objavio ovu najnoviju studiju priznao je da ni oni nisu sigurni.

Dakle, svaka mala navika koja bi vam mogla smanjiti rizik – osobito nešto tako jednostavno kao što je četkanje zuba malo češće – vrijedi uzeti u obzir. Četkanjem tri puta na dan sigurno ćete poboljšati oralno zdravlje, a možda ćete i sami poboljšati zdravlje srca.

Ispravna tehnika četkanja zuba

Čišćenje zuba na pravi način jednako je važno kao i četkanje više puta dnevno. Vaš stomatolog je uvijek tu za bilo kakva pitanja o održavanju zdravlja i zuba i desni.

– Upotrijebite mekanu četkicu i pokušajte je postaviti pod kutom od 45 stupnjeva prema desnima.
– Pazite da četkate sve površine
– Četkajte najmanje dvije minute, svaki put. Postavite tajmer ako trebate!
– Nemojte četkati prejako i grubo. Tako možete učiniti štetu svojim desnima ako previše agresivno četkate zube. Koristite nježne kružne pokrete prema gore i dolje.
– Redovito zamijenite četkicu za zube. Četkicu treba mijenjati svaka tri do četiri mjeseca, kako piše dr. Oz.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Ignacio F.Unsplash