Zdrave namirnice koje mogu biti štetne ako ih jedete svaki dan!

by | 12 listopada, 2015

Špinat
Izvor je bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala te pomaže u očuvanju vida. Međutim, špinat sadrži i velike količine oksalata, tvari koja pospješuje stvaranje bubrežnog kamenca, zbog čega ga treba jesti umjereno.

Naranče i rajčice
Ako se jedu u prevelikoj količini, kiselina u narančama i rajčicama može uzrokovati gastroezofagealni refluks, želučani poremećaj koji karakteriziraju neugodni simptomi poput grlobolje, ali i žgaravice i povraćanja. Preporučuje se pojesti ne više od dvije naranče ili rajčice dnevno.

Konzervirana tuna
Jedete li prečesto konzerviranu tunu, postoji opasnost da će vam se organizam “predozirati” živom s obzirom na to da se ovaj element u tuni nalazi u većim količinama. Pretjerani unos žive može uzrokovati oslabljenje vida, pogoršani sluh, narušenu koordinaciju i slabost u mišićima. Tunu ograničite na maksimalno dvije konzerve tjedno.

Soja

Konzumirate li je umjereno, soja će povoljno utjecati na kolesterol i krvni tlak, ali ako pretjerate, soja može spriječiti apsorpciju željeza i uzrokovati anemiju. Zato ne jedite više od jedne porcije soje dnevno.

Brazilski oraščići
Ova fina grickalica bogata je bjelančevinama, vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i selenom te smanjuje kolesterol i krvni tlak. Međutim, u prevelikim količinama selen može biti toksičan te uzrokovati gubitak kose, lomljive nokte, dermatitis i neurološke probleme. Jedite najviše deset brazilskih oraščića na dan.

Voda
Hidratacija organizma ključna je za dobro zdravlje, ali pretjerana konzumacija najzdravijeg piće na svijetu može uzrokovati otrovanje vodom. Previše vode otapa natrij u tijelu, a preniska razina natrija može poremetiti moždane funkcije. Kako znati pijete li previše vode? Ako vam je mokraća uvijek prozirna, smanjite unos vode.

Izvor: LifeContent
Foto: Gulliver/Getty images