Zdrava hrana smanjuje i sprječava rizik od depresije

by | 5 prosinca, 2019

Prehrana može smanjiti rizik od ozbiljne depresije, zaključak je istraživanja koje su na 2.000 ispitanika proveli stručnjaci Sveučilišta u Istočnoj Finskoj. Uz to, otkrivena je i veza između promjena u životnom stilu i gubitka kilograma sa smanjenjem simptoma depresije.

Ovo istraživanje ide u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana imaju veliki potencijal u smanjenju simptoma depresije i njezinoj prevenciji, istaknuli su istraživači.

Osobe koji pate od depresije često se hrane nezdravo i unose manje hranljivih tvari. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između prehrane i unosa hranljivih tvari s rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Zdrava prehrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, cjelovite žitarice, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana sa smanjenom učestalošću simptoma i rizikom od razvoja depresije tijekom cijelog perioda ispitivanja. Uz to, sudjelovanje u trogodišnjem interventnom istraživanju koje je orijentirano na mijenjanje životnog stila, također, pridonijelo je smanjenju simptoma depresije, ali bez posebnog grupnog učinka, dok je smanjenje tjelesne težine uveliko utjecalo na smanjenje simptoma depresije.

Često konzumiranje nezdrave hrane i općenito nezdrava prehrana, s puno mesnih prerađevina, poslastica bogatih šećerom, prženih krumpira, često je povezana s povećanim rizikom od razvoja depresije i njezinih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovom istraživanju unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Sudionike istraživanja, njih više od 2000 srednjovječnih i starijih Finaca, istraživači su pratili tijekom 13 godina. Njihove prehrambene navike praćene su različitim upitnicima i dnevnicima, dok su podaci o pojavljivanju depresije dobiveni od nacionalne bolnice. Učinci trogodišnje promjene u životnom stilu na rizik od razvoja depresije praćeni su u istraživanju o prevenciji dijabetesa u kojem je sudjelovalo 140 srednjovječnih žena i muškaraca podijeljenih u različite grupe.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim utjecajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitetu života. Upravo zato i postupak liječenja, ali i prevencije depresije treba gledati iz različitih kutova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promjene u životnim i prehrambenim navikama.

Foto: Louise Burton / Unsplash