ZDRAVA CRIJEVA najvažnija su za vaše zdravlje

by | 23 studenoga, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Promjenom prehrane na način da uravnotežavate svoje dobre crijevne bakterije mogli biste spriječiti gotovo sve bolesti povezane sa starenjem, kako sugerira novo istraživanje.

Neuravnotežene crijevne bakterije potencijalni su krivci za sve bolesti koje dolaze s godinama. Nizozemski su straživači otkrili da slabo uravnotežene bakterije crijeva u starijih miševa mogu potaknuti “upalu” kod mlađih miševa nakon transplantacije crijeva.

Ovdje se misli na kroničnu upalu povezanu sa starenjem, koja uzrokuje najozbiljnija zdravstvena stanja, kao što su moždani udar, demencija i srčanožilne bolesti. Stariji su ljudi skloni imati drukčije crijevne bakterije nego mlađi.

Znanstvenici su došli do zaključka da upravo ta promjena koja nastupa s godinama uzrokuje kroničnu upalu. Već je od prije nekoliko godinama poznato da su crijeva ključ zdravlja, a neki ih nazivaju i drugim mozgom.

Nije poznato uzrokuje li starenje upalu ili obrnuto, ali to dvoje svakako idu ruku pod ruku. Prevlast loših bakterija nad dobrima kod miševa je značila prodor toksina u krvotok, što je potom dovelo do poremećaja poput upalne bolesti crijeva, pretilosti, dijabetesa, anksioznosti, autizma, pa čak i raka.

Istraživanje ukazuje na uzročnu povezanost između starih crijevnih bakterija i upala kod miševa, a iako to nije dokazano kod ljudi, istraživači su izvijestili da korelacija postoji.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: NET.HR