ZBOG OVOGA SE MOBITELI ne drže u džepu

by | 12 veljače, 2018

Mobitel nam je u posljednjih par godina stalno zalijepljen za ruku, a u onim rijetkim trenucima kad nije, obično je u – džepu. Naravno, jer je to najpraktičnije… no je li i pametno?

Njemačka udruga potrošača tvrdi da nije jer, prema njihovom istraživanju, vlasnici pametnih telefona trebali bi dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep.

Naime, to je zato što su litij-ionske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osjetljive na toplinu.  Sve što je više od 35 stupnjeva, a tjelesna temperatura to jest, može znatno skratiti njihov vijek trajanja. Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom zraka. Slično vrijedi i za prijenosna računala, koja se mogu pregrijati bez dovoda hladnog zraka u kućište. Zato laptope baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu.

K tomu, sve uređaje s litij-ionskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.

Prijetnja i zdravlju

Wendy Holt, 51- godišnjakinja je iz Berkshirea nedavno je htjela upozoriti javnost da držanje pametnog telefona u blizini tijela može itekako naštetiti zdravlju. Ona je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke.

Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova s prognozom da vjerojatno neće dočekati 53. rođendan. Tvrdila je da je ova dijagnoza upravo posljedica toga što je svoj mobitel držala tako blizu tijela dulje vremena.

Sve u svemu – izbjegavajte stavljati mobitel u džep, osobito u stražnji… Mogao bi i nestati!

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Foto: Unsplash

Tagovi: