Zašto su žene u četrdesetoj sklonije masnoćama na trbuhu i kako ih se riješiti?

by | 30 ožujka, 2019

U četrdesetima je posebno teško riješiti se viška kilograma, a posebno masnih naslaga s trbuha. Osim toga što vam se ne sviđa izgled trbuha, debljanjem na tom području povećavate rizik od kroničnih bolesti.

Masnoće na trbuhu poznate su i kao visceralne masnoće, one koje se isprepliću oko unutarnjih organa i tako šalju toksine u cijelo tijelo.

“Visceralna mast može ući u jetru i onda se pretvara u kolesterol koji ulazi u krvožilni sustav i dovodi do začepljenja arterija”, napominju stručnjaci i dodaju kako višak ove vrste masnog tkiva može povećati rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanog udara i određenih vrsta raka.

Dr. Pamela Peeke, autorica knjige “Fight Fat Over 40”, tvrdi da nakon četrdesete godine nije lako ostati vitak čak i ako umjereno jedete i pijete.

“Gubimo mišićni tonus, pod većim smo stresom i unosimo više kalorija nego što nam je potrebno iako bismo se trebali disciplinirati i vježbati te puno strože kontrolirati unos kalorija. Možemo ostati vitki, ali će nam za to trebati više truda”, kaže dr. Peeke.

Prehrana bogata prerađenim žitaricama, šećerom i zasićenim mastima potiče stvaranje masnih naslaga na vašem trbuhu. Kako biste ih izbjegli, važno je u prehranu uvesti namirnice bogate proteinima, cjelovitim žitaricama, mliječne proizvode smanjene masnoće, raznoliko voće i povrće.

Veličina porcija također je ključna. Jedenjem previše kalorija, pa čak i onih zdravih, nećete smršavjeti niti izgubiti višak masnih naslaga na trbuhu.

Osim zdrave prehrane, važno je i vježbati najmanje dva puta tjedno. Osim treninga utezima, odradite tu i tamo koji kardio trening kako biste sagorjeli masnoće i ubrzali svoj metabolizam.

Masnoća na trbuhu jedna je od prvih masnoća koje ćete izgubiti kad postanete fizički aktivniji.

American College of Sports Medicine zagovara barem 250 minuta tjedno kardio vježbe umjerenog intenziteta kako bi se postigao značajan gubitak težine.

Četrdesete su godine idealno doba za vježbe uma i tijela jer su u to vrijeme stresori najveći: djeca u tinejdžerskim godinama, stariji i nemoćniji roditelji, financijska neovisnost, veća poslovna odgovornost i dr.

Stoga, ako već niste, prionite na jogu i meditaciju. Kad se počnete osjećati manje pod stresom, vježbanje i zdravija prehrana zvučat će vam puno privlačnije.

IZVOR: INDEX.HR