Zbog dobrobiti svoje djece ove pogreške morate prestati raditi

by | 30 lipnja, 2020

Roditeljstvo se često naziva najtežim od svih poslova, a kao i u bilo kojem drugom poslu, i u njemu ima prostora za pogreške.

Stručnjaci su izdvojili neke najčešće roditeljske pogreške kako bi vam pomogli da ih u budućnosti izbjegnete.

1. Donošenje odluka umjesto djeteta

Davanje djetetu prostora za donošenje odluka može biti presudno za njegovu psihu. Kad ne osjećamo kontrolu nad vlastitim životom, patimo od stresa i anksioznosti. Zato nemojte ograničavati njihov izbor. Umjesto toga, pokušajte ih potaknuti da donose vlastite odluke i budite tu kad im zatreba vaše vodstvo.

2. Kritiziranje i uspoređivanje

Takvo ponašanje može utjecati na samopoštovanje vašeg djeteta i dovesti do toga da neće moći slaviti svoja dostignuća te će se osjećati kao autsajderi. Stručnjaci vjeruju da izrazi koji počinju s: “Zašto si tako…” ili “Zašto ne možeš biti poput…” mogu naštetiti psihi djeteta te će mu trebati puno vremena da se oporavi.

3. Ne dopuštate im da griješe

Iz pogrešaka učimo, a kada pokušavamo zaštititi svoju djecu od tih pogrešaka, uskraćujemo im priliku da se suoče s posljedicama svojih izbora i postupaka.

4. Govorite više nego što slušate

Kad je u pitanju roditeljstvo, slušanje je jedna od najvažnijih vještina koje roditelj može imati. Biti dobar slušatelj svog djeteta znak je ljubavi i podrške. Postavljajte pitanja koja započinju sa “što” ili “kako” umjesto sa “zašto” kako biste ih potaknuli na to da vam kažu više o svom problemu pa ćete zajedno uspjeti pronaći rješenje.

5. Žmirite pred njihovim problemima s učenjem

Loše ocjene i problemi s ponašanjem u školi nisu uvijek posljedica toga što je vaše dijete lijeno ili nemotivirano. Problemi s funkcioniranjem i pamćenjem te mnogi drugi aspekti fizičkog i psihičkog zdravlja mogu biti razlog za probleme s učenjem i ne biste ih trebali zanemariti.

6. Očekujete savršenstvo

Previsoka očekivanja mogu uzrokovati probleme. Prvo moramo shvatiti da naša djeca ne mogu biti najbolji u doslovno svemu što rade. Drugo, umjesto da ih guramo da uvijek budu bolji od drugih, trebali bismo se usredotočiti na njihova postignuća i pomoći im da poboljšaju svoje vještine, kako piše Bright Side.

IZVOR: INDEX.HR