Završila humanitarna akcija Jane kojom su se prikupljala sredstva za bolnicu oštećenu od potresa

Jana donirala sredstva za kupnju medicinskih kreveta i madraca za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra

by | 3 kolovoza, 2021

U mjesec i pol dana, koliko je trajala Janina humanitarna akcija “Znak pažnje koji stvara razliku”, prodajom Jane u svim prodavaonicama Konzuma prikupljena su sredstva za opremanje dvije bolesničke sobe s krevetima i antidekubitalnim madracima za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Akciji su se priključili i tvrtka Duh u boci, tenisačica Donna Vekić, tenisač Borna Ćorić te tvrtka Panon Trade.

Ova je bolnica pretrpjela goleme štete u razornom potresu koji se dogodio krajem prošle godine te je uz osnovne sigurnosne uvjete malim pacijentima bilo izuzetno važno osigurati kvalitetne krevete i madrace koji pridonose većoj kvaliteti života u jedinoj bolnici ovog tipa u cijeloj Hrvatskoj.

Gornja Bistra – dom za 102 malih pacijenata

Neposredno nakon potresa koji je narušio statiku bolnice dio je pacijenta bio premješten u bolnicu u Ivanić-Grad, dok su pacijenti kojima je nužna opskrba kisikom putem respiratora bili smješteni u prizemlju i bočnim krilima dvorca, najsigurnijim dijelovima zgrade. Nakon što je zgrada ojačana skelama, pacijenti su se vratili u prostore koje najbolje poznaju i smatraju ih svojim domom.

Međutim, osim same sigurnosti zgrade, za odgovarajuću skrb potrebno je osigurati značajnija sredstva za kupnju medicinske opreme, poput medicinskih kreveta.

“Nabava novih medicinskih kreveta i specijalnih madraca za male pacijente u Gornjoj Bistri jedna je važnijih pretpostavki bolje sigurnosti i funkcionalnosti djece što je bio dovoljan motiv Jani da pokrene ovu humanitarnu akciju. Iznimno smo sretni što se u akciju uključio veliki broj građana diljem Hrvatske koji su kupnjom Jane pomogli i pridonijeli boljoj kvaliteti života malih pacijenata. Jana uvijek nastoji pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a kad je u pitanju pomoć djeci kao najranjivijoj skupini društva, naša je želja još snažnija. Zahvaljujemo svima koji su se uključili i prepoznali našu akciju”, istaknula je Maja Vukorep, direktorica robnih marki Grupe pića.

Ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra, Renato Mittermayer, dr. med. spec. anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja izjavio je: ”Koliko god je to u našoj moći, svakodnevnim radom, složenim postupcima zdravstvene zaštite i brigom, pružamo našim malim bolesnicima kvalitetan život u skladu s njihovim sposobnostima, a u okviru naših mogućnosti. Međutim, rad, volju i trud trebaju pratiti i materijalne mogućnosti koje nisu uvijek u skladu s našim željama i nastojanjima. Kako bismo našoj teško bolesnoj djeci pružili najbolju zdravstvenu pomoć, potrebna nam je medicinska oprema za čije visoke cijene treba izdvojiti značajna financijska sredstva. Stoga zahvaljujemo Jani na inicijativi za provođenje humanitarne akcije za donaciju medicinskih kreveta, koji će zasigurno pomoći u liječenju naše dječice. Zahvaljujemo i svima koji su se uključili u akciju te još jednom dokazali da Hrvatska ima poseban senzibilitet prema najranjivijim skupinama našega društva.“

S ciljem bolje senzibilizacije i informiranosti javnosti o ovom projektu Jana je, u suradnji s bolnicom Gornja Bistra, napravila kratki videosadržaj te su pozvali da ga pogledate i, ako ste u mogućnosti, potražite način kako da pomognete ovoj instituciji koja nije samo bolnica nego i dom.

 

Foto: PR